- Google vil legge ned virksomhet i Kina

En offisiell bekreftelse ventes om noen dager. Stor uvisshet blant de ansatte.

- Google vil legge ned virksomhet i Kina

En ikke-navngitt representant for Googles forretningsvirksomhet i Kina sier til China Business News at Google har bestemt seg for å legge ned virksomhet i Kina fra 10. april i år. Vedkommende varsler en offisiell kunngjøring førstkommende mandag.

Det er uklart hvor langt Google vil gå i å trekke seg ut av Kina. En mulighet er at bare søketjenesten google.cn legges ned. En annen mulighet er at også deler av eller hele Googles øvrige virksomhet avvikles.

Google leverer søketjenester til flere kinesiske nettportaler, og driver en gratis reklamefinansiert musikktjeneste (gjennom topp100.cn). De tilbyr videre mobilsøk og mobile karttjenester i samarbeid med China Mobile (verdens største teleoperatør), og de ser på Kina som et svært lovende marked for Android-baserte telefoner. De har dessuten et eget senter for forskning og utvikling i Beijing. Tallet på Google-ansatte i Kina skal være 700.

Ifølge avisens kilde er det stor usikkerhet blant de ansatte, som håper på kompensasjon dersom Google skulle trekke seg ut. Flere av Googles kinesiske partnere har rykket ut med krav om at selskapet må klargjøre sine hensikter.

Nyhetstjenesten Bloomberg siterer uttalelser fra en tidligere finanskontroller for Google i Asia og Stillehavet, Peter Lui. Han mener at dersom Google legger ned søketjenesten fordi de nekter å følge sensurreglene, vil de ha brent sine broer for alltid, og vil aldri kunne komme tilbake til Kina. Lui var blant Googles første ansatte i Kina da de etablerte seg i landet i 2005. Han sier han sa opp stillingen i 2008 på grunn av uenighet med ledelsen.

Googles talsperson i Asia, Tokyo-baserte Jessica Powell, har nektet å kommentere meldingen I China Business News overfor Bloomberg.

    Les også:

Les mer om: