Google viste fram Android M

Her er seks av nyhetene.

Google viste fram Android M
Android M er ikke en dramatisk overhaling, men har flere nyttige forbedringer. Bilde: Google

Google kastet ikke bort tiden under sin store I/O-presentasjon torsdag kveld, og gikk rett på å snakke om den nye Android-versjonen, som har foreløpig navn Android M. 

Filosofien med M-utgaven er ikke banebrytende, revolusjonerende nyheter. Den store overhalingen skjedde tross alt i fjor, med Android 5.0 Lollipop.

Android M er i hovedsak fokusert på utbedringer, bug-fikser og diverse mindre nyheter. Google forteller også at de har latt seg inspirere av de mange forbedringer tredjeparts-leverandører har utviklet, og inkorporert disse i operativsystemet.

"No iOS Zone": Kan få enhver iPhone i nærheten til å krasje

Polering, fikser og nye funksjoner

Android M har altså seks viktige nyheter: 

Den første er tillatelser. Apper skal ikke lenger be om tillatelser første gangen de startes, men i stedet første gangen man aktiverer en relevant funksjon, for eksempel kamera eller mikrofon.

Det betyr blant annet at brukeren kan komme raskere i gang med appen, og at man er mer klar over hvilke tillatelser man gir.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

Chrome blir integrert

Den andre nyheten er å kunne integrere Chrome i andre apper for å vise web-innhold. Når tredjeparts-apper vil vise nettsider, må de nå rett og slett flytte brukeren til en separat nettleser.

Nå blir Chrome bakt inn for disse, slik at man ikke hopper over til en annen applikasjon. Funksjonaliteten støtter lagrede passord, autoutfylling av informasjon og andre tradisjonelle Chrome-funksjoner. 

Det tredje poenget er at apper vil nå kunne linke til hverandre på en mer effektiv måte, slik at man ikke blir spurt om hvilke apper man vil bruke. I Android M vil appene kunne verifiseres slik at den aktuelle applikasjonen alltid brukes. 

Android M får også en egen, integrert betalingsplattform kalt Android Pay. Den bruker NFC og fungerer i utgangspunktet ikke ulikt Apple Pay. Den er imidlertid åpen kilde, slik at den vil kunne fungere med applikasjoner fra andre leverandører.

Det vil også fungere inne i apper, for ytterligere kjøp av tilleggsfunksjoner. Android Pay vil, kanskje ikke helt overraskende, fungere først i USA.

Les også: Skal Google ta bort mellomrom-tasten?

Bedre på batteri

Den femte nyheten er mer batterisparing. Android M skal være smartere når det gjelder å håndtere strømforbruk. Det nye trikset er at hvis en enhet ikke beveger seg på en stund (noe som leses med bevegelsesensorer) blir diverse apper og funksjoner deaktivert.

Viktige varslinger og elementer som vekkerklokke vil fortsatt komme gjennom. 

Til slutt - støtte for USB-C blir bakt inn i Android M. Den nye universalpluggen vil altså begynne å dukke opp i kommende Android-telefonen, noe som åpner for mer fleksiblitet og bedre enhetsstøtte.

Android Pay bakes direkte inn i det nye operativsystemet.
Android Pay bakes direkte inn i det nye operativsystemet. Bilde: Google
 

Google lover også flere mindre forbedringer, og hevder at Android M vil være den mest polerte utgaven av operativsystemet noensinne. Interessant nok loves det lansering i løpet av tredje kvartal av 2015 - noe som er litt tidligere enn vanlig. En utviklerversjon slippes allerede i dag for de nyere Nexus-enhetene.

Storsatsning på tingenes internett

Det er et annet Android-basert operativsystem som også vil lanseres til høsten, og det er Project Brillo. Nettopp, operativsystemet for tingenes internett som det dukket opp rykter om forrige uke

Brillo stammer fra Android, men er redesignet for å ha minimale systemkrav, bred støtte for maskinvare og fokus på sikkerhet. Kommunikasjonen mellom enhetene bygger på en protokoll kalt Weave, enkelt forklart sørger Weave for at Brillo-støttede smartmobiler, enheter og nettet kan snakke sammen. Det er kryssplattform og Android-enheter skal automatisk kjenne igjen andre enheter som kjører Brillo og Weave. 

En viktig funksjon er at Brillo støtter Wi-Fi og Bluetooth rett ut av esken, noe som har vært til dels problematisk for utviklere av tingenes internett-enheter hittil. Det blir dermed interessant å se om Brillo klarer å samle opp den ganske så fragmenterte IoT-verdenen.

Brillo skal altså bli tilgjengelig for utviklere i tredje kvartal 2015, mens Weave kommer i fjerde kvartal.

Les også: Slik kan Apple gjøre hjemtasten enda mer nyttig

Smartere bildehåndtering

Det er også verdt å nevne Googles lovende foto-app, som faktisk slippes allerede i dag. Den heter Photos, og meningen er at alle bilder og videoer skal kunne lagres der, trygt og ryddig.

Google lover mye: Automatisk organisering av bilder, enkle redigeringsverktøy, rask deling av selv hundrevis av bilder. Det beste av alt: Det er gratis og ubegrenset, så lenge man holder bildene innenfor begrensningen på 16 megapiksler og 1080p-video.

Har man behov for bedre kvalitet, vil tjenesten benytte seg av Google Drive-lagringsplassen, som man eventuelt må betale for.

Les også: Nytt Apple-patent: Vil ha tastatur som pekeplate