Googles «fadder» død i tragisk ulykke

Professor Rajeev Motwani stilte opp for to studenter opptatt av søk i fritekst.

Googles «fadder» død i tragisk ulykke

Professor Rajeev Motwani stilte opp for to studenter opptatt av søk i fritekst.

47 år gamle Rajeev Motwani, professor i informatikk ved Stanford University i California, døde fredag i det som sannsynligvis var en tragisk hjemmeulykke.

Motwani var født i Jammu i India 26. mars 1962, og vokste opp i New Delhi. Han tok en bachelorgrad i informatikk ved Indian Institute of Technology Kampur i 1983, og en Ph.D. i informatikk ved University of California, Berkeley, i 1988. Hans spesialitet var algoritmer og matematisk teori som grunnlag for informatikk.

Som professor ved Stanford University midt på 1990-tallet tok han seg spesielt av to doktorgradsstudenter, Larry Page og Sergey Brin, som var opptatt av å betrakte og analysere verdensveven – «world wide web» – som en mengde sider med innbyrdes forbindelser. Som kjent, gikk Page og Brin videre til å danne Google.

– Rajeev var ikke min offisielle veileder. Han spilte likevel en stor rolle i min forskning, utdanning og profesjonelle utvikling. I tillegg til å briljere som informatiker, var Rajeev en vennlig og positivt innstilt person, og hans dør var alltid åpen. Uansett hva som skjedde i mitt liv eller i mitt arbeid, kunne jeg alltid stikke innom hans kontor for en interessant samtale og et vennlig smil, skriver Brin i sin blogg.

Professor Rajeev Motwani var fadder til Google, Paypal og flere andre IT-selskaper.
Professor Rajeev Motwani var fadder til Google, Paypal og flere andre IT-selskaper.

I et intervju med New York Times sier Brin at samtalene med Motwani la grunnlaget for det han og Page fikk til innen søk.

Motwani forsket blant annet på «randomiserte algoritmer», det vil si beregningsmetoder som brukes der datamengden er så stor at det er enten upraktisk eller umulig å finne fram til nøyaktige svar. Motwanis bidrag var å forklare under hvilke omstendigheter randomiserte algoritmer er tilstrekkelig til å løse et gitt problem.

Stanford-professoren tok i mot aksjer som kompensasjon for å sitte i selskapets teknologiråd da Page og Brin etablerte Google. Etter hvert ble han omsvermet av stadig flere oppvakte studenter med gode forretningsidéer, og han ble en kjent og æret skikkelse i investormiljøet i Silicon Valley. Paypal er et annet kjent selskap han bidro til å ale fram.

– Av alle professorene ved Stanford var Rajeev den som sto meg nærmest. Hans arv og personlighet lever videre i studentene, prosjektene og selskapene han var borte i. I dag, når du bruker et stykke teknologi, er det store sjanser for at den omfatter en liten bit av Rajeev Motwani, skriver Brin.

Til toppen