Gransker Google Analytics

Kan bryte med personopplysningsloven.

Gransker Google Analytics
Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, vil om få uker gi svar på om bruk av Google Analytics er innenfor eller utenfor det norske personvern-reglementet. Bilde: Per Ervland

digi.no kom i skade for å skrive at Datatilsynet hadde tilsyn hos NKS Nettstudier. Dette stemmer ikke. Tilsynet var hos konkurrenten NKI. Vi beklager.

Datatilsynet har vært på tilsyn hos Lånekassen, Skattedirektoratet, NKI og en norsk kommune for å sjekke hvordan de fire virksomhetene bruker analyseverktøyet som Google Analytics.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, bekrefter til digi.no at de har gjennomført tilsynet men vil ikke svare på hva de fant eller hvilke vurderinger de gjør seg.

Les flere oppdaterte IT-nyheter på vår forside.

– Det er vanskelige vurderinger vi er inne i og rapportene er ikke ferdig skrevet. Det vi har sett på er hva som har skjedd med dataene som samles inn via Google Analytics og hvordan de brukes videre inn i Google-systemet, sier Thon til digi.no.

Nettsidene til for eksempel Lånekassen og Skatteetaten benytter Google Analytics for å generere besøksstatistikk. Spørsmålet er om Google får personopplysninger fra brukere av helt vesentlige offentlige tjenester, og hva som skjer videre med dataene. Brukernes IP-adresser lagres i Googles systemer for analyse, før de presenteres for intern bruk i for eksempel Lånekassen.

Som digi.no har meldt tidligere har dette vært et tema for personvernmyndighetene, både i Norge og Europa for øvrig. Datatilsynet sa i januar 2011 at dette var en problemstilling de skulle se videre på.

Dermed er det enda et sakskompleks som inneholder Google og bruk av personopplysninger som åpnes av tilsynet. De har tidligere varslet at de vil forby Narvik kommune å bruke Google Apps. Årsaken er at Narvik da ikke har kontroll på hvor for eksempel e-poster eller dokumenter med personsensitive opplysninger vil bli lagret.

I tillegg har personvernmyndighetene i Frankrike et stort arbeid med å vurdere Googles nye personvernsretningslinjer som nylig ble innført. Google samlet nemlig alle tjeneste under ett og samme regelverk, noe europeiske personverntilsyn gransker med lupe.

Bjørn Erik Thon avviser at de er ute etter «å ta» Google.

– Google er et selskap som det er viktig for oss å ha oppmerksomhet rundt. Det er et stort selskap som samler inn veldig mye informasjon, sier han til digi.no.

Thon forteller også at de har hatt flere møtet med nettgiganten. Møtene blir beskrevet som interessante og gode.

Om Google Analytics er innenfor eller utenfor norsk personopplysningsregelverk vil bli klart i løpet av noen uker.

    Les også:

Les mer om: