Grateful Dead takknemlig for MP3 - så lenge musikken er gratis

Bootleg-produsentenes favorittband nummer én, Grateful Dead, ønsker fortsatt å holde dørene på vidt gap for sine opptakskåte fans. Avdøde Jerry Garcia og resten av bandet har vel aldri blitt beskyldt for "å være helt på nett" - men nå blir det ei råd også med det...

Bootleg-produsentenes favorittband nummer én, Grateful Dead, ønsker fortsatt å holde dørene på vidt gap for sine opptakskåte fans. Avdøde Jerry Garcia og resten av bandet har vel aldri blitt beskyldt for "å være helt på nett" - men nå blir det ei råd også med det...

Siden bandet så dagens lys på midten av seksti-tallet (med fare for å bli kraftig irettesatt av ihuga Deadheads, jeg tror det var i 1966 Garcia og kompani 'signa' den første kontrakten med Warner hvorpå de utga albumet "The Grateful Dead"... Klikk på forfattersignaturen over for å sende eventuell hat-mail...) har Grateful Dead oppmuntret sine mer eller mindre rabiate tilhengere om å bytte lydbånd med live-opptak fra bandets opptredener med hverandre.

Grateful Dead har faktisk brukt å sette av egne områder på sine konserter der de ivrigste tilhengerne har fått lov til å boltre seg for å lage best mulige lydopptak (her iler denne epistels forfatter inn med en takk til sitt tilnærmede Deadhead-søskenbarn for årelang research på emnet...).

Fremveksten av Internett generelt og det digitale lydformatet MP3 spesielt har imidlertid komplisert Grateful Deads åpne bootleg-politikk en smule. Online musikk-distribusjon og auksjonsnettsteder har dessuten gitt begrepet "deling av musikk", slik det brukes i Dead-avtaler, en helt ny mening.

For da bandet nylig ble gjort oppmerksom på et nettsted (Astrojam) som tjente noen annonsekroner på å tilby MP3-filer inneholdende enkelte Grateful Dead-sanger, fant bandmedlemmene ut at de måtte oppgradere sin over 30 år gamle politikk om musikkdeling.

Ifølge CNET News.com har Grateful Dead nå bestemt at bandet vil tillate gratis nedlasting av all sin musikk i MP3-format, forutsatt at nedlastingen er 100 prosent ikke-kommersiell...

Advokat Eric Doney hos Donahue, Gallagher, Woods & Wood, firmaet som håndterer rettighetsspørsmål for Grateful Dead, sier at de gamle reglene i prinsippet ikke er endret, men at det såkalte MP3-tillegget bare er en presisering av den gamle avtalen om at fans "ikke kan tjene penger direkte eller indirekte" på å dele opptak av bandets live-opptredener med andre.

Men Grateful Deads problemer er ikke over med dette. For foruten MP3-dilemmaet har også fremveksten av auksjonsnettsteder gitt bandet en ny utfordring. Advokat Doney og hans stab må nå et par ganger daglig sjekke minst ni forskjellige auksjonshus på nett, deriblant velkjente eBay og Yahoo! Auction, på leting etter fans som selger lydbåndopptak av Grateful Deads live-opptredener.

"Bootleg-deadheads" har ikke engang lov til å forlange det lydbåndet koster - de har ikke tillatelse til å selge noen opptak av The Dead, de har bare lov til å gi dem bort gratis.

Grateful Deads advokat understreker dessuten at bandets holdning til studio-opptak ikke vil bli endret: - Studio-album vil ikke bli tillatt distribuert på MP3 - punktum, sier Doney.

CNET News.com sier intet om hvorvidt det bare var en forglemmelse at Dead-juristen ikke avsluttet med ordene "take care, have fun, and stay high"...

Til toppen