Gratis mobildata i India

Google tilbyr «Free Zone» for Airtel-abonnenter.

Gratis mobildata i India
Det er hard konkurranse på mobilmarkedet i India. Bilde: Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

India har 130 millioner nettbrukere og 900 millioner mobilbrukere. Nettilbydere, innholdsleverandører og teleoperatører leter etter måter å friste flere til å ta i bruk mobildata.

I fjor høst, på Filippinene, lanserte Google tjenesten «Free Zone» i samarbeid med den lokale mobiloperatøren Globe Telecom.

I dag melder indiske medier – Indian Express, Business Today – at mobiloperatøren Bharti Airtel lanserer den samme tjenesten i India.

På sitt nettsted forklarer Airtel at Free Zone gir tilgang til tjenestene Google+, Gmail og Google Search, uten at abonnenten må betale for datatrafikken. Alle bruk av Free Zone er med andre ord gratis for alle abonnenter, også dem uten dataabonnement, for opptil én gigabyte per måned. Enhver nettleser kan benyttes, også Opera Mini. Tilgang krever bare at abonnenten har en Google-konto. Klikk på lenker fra Google-søk er også gratis.

Det advares at noen få telefoner er utelukket fra tjenesten, blant dem BlackBerry og tidlige utgaver av Nokia Series 60. Det advares også at abonnenten ikke har tilgang til tjenesten i andre land enn India.

ZDnets korrespondent i India skriver at Airtel også har gått til det skritt å kutte prisen på 4G-tjenester (LTE) med 30 prosent. Airtel var først ute med å tilby 4G i India, i fjor høst. Med de nye prisene betaler man 450 rupi for 2 gigabyte per måned, og 650 rupi for 4 gigabyte per måned, det vil si henholdsvis rundt 45 og 65 kroner.

En Forrester-analytiker sier til ZDnet at tiltaket sannsynligvis ikke vil få særlig virkning, fordi tilbudet av tjenester basert på mobil nettilgang ikke er tilstrekkelig tiltrekkende til å lokke typiske 2G- eller 3G-kunder over på 4G.