Gratisverktøy kan omgå Kinas nettsensur

Du kan lese deg opp på Falun Gong selv om du bor på hotell i Beijing.

Gratisverktøy kan omgå Kinas nettsensur

Du kan lese deg opp på Falun Gong selv om du bor på hotell i Beijing.

Journalister og andre som skal arbeide i Kina under OL – og før og etter OL også, for den saks skyld – kan ty til en serie med gratis verktøy for å omgå nettsensuren.

Kinesiske myndigheter har sagt at pressesenteret i OL skal være fri for sensur. Tilsvarende garantier er ikke gitt for nettilgang andre steder. Utenlandsk eide hoteller i landet har fått ordre om å installere spesiell programvare som overvåker gjestenes surfing.

Ifølge Global Internet Freedom Consortium (GIFC) bruker kinesiske myndigheter i hovedsak fire metoder i sin nettsensur:

  • De sperrer tilgang til bestemt IP-adresser og domener
  • De identifiserer og sperrer tilgang til nettsteder som publiserer forbudt innhold
  • De kaprer DNS-oppslag til bestemte tjenester for å gi falske svar
  • De overvåker og fanger opp e-post og lynmeldinger med forbudt innhold

Organisasjonene som deltar i GIFC har utviklet flere verktøy som gjør det mulig å omgå disse formene for sensur. Det er satt sammen en egen pakke, GIFC Anti-Censorship Tools Bundle, som kan lastes ned gratis.

Presse som skal til Kina under OL kan også merke seg at Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong har publisert en 22 siders brosjyre kalt Olympic Reporters' Guide to Labor Camps. Den inneholder blant annet beskrivelser av hvordan man kommer fra forskjellige OL-fasiliteter til arbeidsleire for fanger anklaget for å være medlemmer av Falun Gong. Brosjyren er tilgjengelig online eller kan lastes ned som pdf.

    Les også:

Til toppen