JUSS OG SAMFUNN

Groklaw legges ned

Viktig stemme forsvinner på grunn av frykt for amerikansk overvåking.

Det finnes ingen offisielle bilder av Groklaw-redaktør Pamela Jones, men denne tegningen forestiller henne mens SCO-skipet synker i bakgrunnen.
Det finnes ingen offisielle bilder av Groklaw-redaktør Pamela Jones, men denne tegningen forestiller henne mens SCO-skipet synker i bakgrunnen. Bilde: J.D. 'Illiad' Frazer/Groklaw
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. aug. 2013 - 12:13

Den prisbelønnede, amerikanske bloggen Groklaw ble i natt avsluttet med umiddelbar virkning. Bloggen har blitt skrevet av den tidligere advokatassistenten Pamela Jones siden 2003. I stor grad har innholdet vært knyttet til nyheter omkring de juridiske sidene ved fri programvare og åpen kildekode, samt ved fellesskapet omkring dette. Hensikten har vært å forklare juridiske spørsmål for et teknisk orientert publikum.

Groklaw ble først kjent for dekningen av de ulike søksmålene til SCO Group, fra og med det mot IBM i 2003. Senere har Jones skrevet om en rekke ulike saker, inkludert EUs antitrust-sak mot Microsoft, ISO-standardiseringen av Office Open XML og rettssaken mellom Oracle og Google om bruken av Java.

I den senere tid har Jones skrevet kritiske innlegg om mange patentrelaterte rettssaker. I slike saker har Groklaw i stor grad fungert som en motvekt til FOSS Patents-bloggen til Florian Müller. Ingen av dem kan hevde å være objektive, men i motsetning til Müller, skal ikke Jones ha mottatt lønn fra noen av enkeltpartene som omtales. Groklaw har vært finansiert av bidrag fra FOSS-fellesskapet.

Personvern

I dag kom altså kunngjøringen om at Groklaw legges ned. Årsaken til dette er at Jones ikke lenger føler at hun kan beskytte kildene sine. Mange av kildene oppholder seg utenfor USAs grenser, og mye av kommunikasjonen med disse har naturlig nok foregått via e-post.

Det er sommerens overvåkingsskandale og et inntrykk av et politisk ønske om total overvåking som har ført til beslutningen. Jones skriver at Groklaw ikke kan fungere uten e-post.

Jones omtaler Groklaw som et samarbeidsprosjekt, men at det nå tydeligvis ikke finnes noen privat måte å samarbeide på.

Jones har alltid forsøkt å beskytte sitt eget privatliv, og det var lenge ukjent hvem som stod bak Groklaw. Dette ønsket om privatliv, både for seg selv og andre, skal ha vært viktig for beslutningen om å legge ned bloggen. Hun skriver om et innbrudd hun opplevde for mange år siden i sin egen leilighet.

– Jeg føler på samme måte nå, vitende om at personer jeg ikke kjenner kan saumfare gjennom mine tanker og håp og planer i mine e-postmeldinger med dere, skriver Jones.

Hun mener at overvåkningen av Internett nå er så total at Internett rett og slett ikke er noe blivende sted.

– Min personlige beslutning er å komme meg av Internett i den grad det er mulig. [...] jeg kan ikke personlig forbli online, nå som jeg vet at å sikre personvernet online er umulig. Jeg ikke i stand til å skrive. Jeg har alltid vært en privat person. Det er derfor jeg aldri har ønsket å bli noen celebritet, og det er derfor jeg har kjempet for å opprettholde både mitt eget og deres personvern, skriver Jones.

– Underlig nok, dersom alle gjorde dette, hoppet av Internett, vil jeg tro at verdensøkonomien ville kollapse. Jeg kan virkelig ikke håpe på dette. Men for meg, er Internett over, avslutter Jones.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.