GSM-auksjon liten trussel for Telenor

Telenor og Netcoms GSM-lisenser går ut til neste år, men trusselen er kanskje ikke så stor.

Telenor og Netcoms GSM-lisenser går ut til neste år, men trusselen er kanskje ikke så stor.

Da Telenor og Netcom åpnet sine GSM-nett, syntes de nok at de hadde all verdens tid. Men 1. november til neste år går gratis-lisensene ut.

Problemstillingen har vært kjent lenge, og nå nærmer det seg en avklaring for både Telenor, Netcom og alle de andre mobilaktørene.

- Vi jobber aktivt med saken nå, og vil snart bestemme oss for hvordan vi skal gjøre det, sier telesjef i Samferdselsdepartementet, Eva Hildrum til dn.no.

Samferdelsdepartementet har tidligere sagt at man vurderer mange alternativer, inkludert å forlenge lisensene, slik at Telenor og NetCom ikke trenger å legge om. Det kan også gå mot en utlysning av GSM-lisensene.

Kanskje er ikke en ny lisensrunde så alvorlig for Telenor og Netcom. digi.no har tidligere påpekt at det er en rekke ledige GSM-frekvenser som Telenor og Netcom kan bytte over til. Disse frekvensene har vært til salgs lenge uten at noen har kjøpt dem.

Skulle Telenor og Netcom i verste fall måtte bytte frekvenser, vil ikke brukerne merke noe til dette.

Tatt i betraktning at det er andre ledige frekvenser er det mindre sannsynlig at en konkurrent skulle betale overpris for Telenor og Netcoms frekvenser for å bygge ut et nytt norsk GSM-nett.

digi.no fremlegger denne analysen for Hildrum som kommenterer diplomatisk: "Slik er det ikke usannsynlig at man tenker."

I Sverige har man forlenget GSM-frekvensene, opplyser Hildrum.

Et mer reell endring er nok at departementet avkrever Telenor og Netcom en frekvensavgift. For eksempel måtte Teletopia betale en avgift da selskapet fikk sin GSM-lisens. Hildrum bekrefter at avgift og en rekke andre mer juridiske formalia er ting som departementet når vurderer.

Til toppen