BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gunnar Bjørkavåg overtar Compaq Norge

Arvtakeren etter Jan Eigil Rydningen håper å kunne fratre sin nåværende stilling som administrerende direktør i Telenor Plus innen nyttår.

Eirik Rossen
28. juli 1998 - 13:10
Tre fornøyde karer: avtroppende sjef for Compaq Norge, Jan Eigil Rydningen; påtroppende Gunnar Bjørkavåg; og vice president i Compaq Computer, Werner Köpf.
Tre fornøyde karer: avtroppende sjef for Compaq Norge, Jan Eigil Rydningen; påtroppende Gunnar Bjørkavåg; og vice president i Compaq Computer, Werner Köpf.

Bjørkavåg er også kjent som styremedlem i Scandinavia Online. Han er utdannet siviløkonom fra BI og har dessuten en MBA fra Henley College i Oxford og en AMP fra Harvard Business School. 38-åringen har ellers ledererfaring fra Telenor Satellite Services, Comma Data Services (nå Telenor Comma) og SDS (nå Posten SDS).

Tiltredelsesdato er ikke fastlagt. Bjørkavåg har seks måneders oppsigelsestid i Telenor Plus, men håper at det skal gå å begynne i Compaq før nyttår. I mellomtiden får Compaq Norge en kollektiv ledelse der Rydningen og Bjørkavåg overvåker den daglige driften som besørges i fellesskap av Geir Berge, ansvarlig for systemer og løsninger, og PC- og markedsansvarlige Asbjørn Saugstad. Rydningen har latt seg overtale til å fortsette som styreformann. Inntrykket etter pressekonferansen er at han får ansvar utover det som er vanlig innen europeiske døtre av Compaq.

Werner Köpf fra Compaqs sentrale ledelse - han har ansvar for Europa unntatt Storbritannia, Frankrike og Tyskland - understreker at Bjørkavåg overtar et annet selskap enn det Rydningen har bygget opp. Når Norges-avdelingene til Compaq, Digital og Tandem integreres i ett selskap blir tallet på ansatte nesten tredoblet, og den samlede årsomsetningen kan ligge rundt 2,8 milliarder kroner.

- Innen administrative funksjoner er det overlappende stillinger, sier Köpf, og antyder at noen vil måtte gå. Rydningen på sin tid ser for seg at både Compaq, Digital og Tandem vil trenge flere konsulenter. Inntrykket han gir er at mellomledere uten kvalifikasjonene som trengs i det nye selskapet, vil måtte finne seg en ny arbeidsgiver.

Köpf kom ikke med noen banebrytende formuleringer da han ble bedt om å presisere hva han mente med kjernevirksomheten - "core business" - til det nye Compaq, men uttrykte seg omtrent slik:

- Vi tilbyr alt fra lommedatamaskinen til det som trengs for å drive store bedrifter. Dette innebærer ikke bare maskinvare, men også service, support, konsulentbistand og outsourcing. Vår ekspertise i å samarbeide med partnere er også en del av vår kjernevirksomhet.

At Dell ser ut til å hale inn på Compaq innen antall solgte PC-er, særlig i USA, betrakter Köpf som nærmest et forbigående fenomen, noe Dell har fått til mens Compaq konsoliderte produksjon, apparat og organisasjon.

Bjørkavåg ville ikke formulere noe program utenom å bidra til å oppfylle Compaqs ambisjon om å bli det ledende IT-selskapet. Han ser på seg selv som en typisk "4 C" leder, med evne til command, coordination og control, samt til å gjøre de riktige connections på den riktige måten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.