Hacker stjal militært satellittprogram

Deler av kildekoden til et satellittstyringsprogram brukt av det amerikanske luftforsvaret, er stjålet gjennom et dataanlegg i Tyskland. En kopi er funnet i Sverige.

Deler av kildekoden til et satellittstyringsprogram brukt av det amerikanske luftforsvaret, er stjålet gjennom et dataanlegg i Tyskland. En kopi er funnet i Sverige.

Ifølge den svenske avisa Expressen, telegrambyrårapporter og diverse meldinger i amerikansk presse, etterforsker den amerikanske marinen et datainnbrudd i en uklassifisert datamaskin ved et forskningsanlegg i Washington. Innbruddet skal ha skjedd på julaften, og ble oppdaget tre dager seinere.

Innbruddet gjorde tyven i stand til å kopiere deler av kildekoden til et kommersielt program, OS/COMET, fra Exigent International, et amerikansk selskap spesialisert innen satellittkommunikasjon. Programmet er selges åpent - dog ikke i kildekode - og brukes blant annet av det amerikanske luftforsvaret til å kontrollere GPS-systemet ("global positioning system") NAVSTAR fra et senter i delstaten Colorado.

Ifølge Expressen har datasnoken brukt en stjålet konto med brukernavn Leeif fra den svenske Internett-tilbyderen Carbonide, og en datamaskin ved universitetet i den tyske byen Kaiserslautern, der det finnes en rekke amerikanske militære installasjoner, blant annet flybasen Ramstein. Avisa mener det er en forbindelse mellom Leeif og en student ved universitetet i Kaiserslautern.

Datasystemet til Carbonide ble saumfart av svenske etterforskere og representanter for det amerikanske føderale politiet FBI 6. februar på mistanken om at snoken brukte Carbonides web-baserte e-posttjeneste Freebox til å distribuere kildekoden. En kopi av kildekoden ble funnet i materialet som etterforskerne kopierte hos Carbonide. Filen ble straks slettet fra Carbonides system.

Myndigheter i Kaiserslautern bekrefter at de etterforsker saken.

Ifølge News.com anmeldte Exigent både Carbonide og universitetet i Kaiserslautern allerede 19. januar.

Kildekoden er ifølge uttalelser fra Carbonide delt opp i segmenter som er små nok til å få plass på en vanlig diskett, og det er bare et av disse segmentene som ble funnet på anlegget til den svenske Internett-tilbyderen.

Til toppen