JUSS OG SAMFUNN

Hackere stjal deler av amerikansk jagerflydesign

Sammen med over andre 40 000 dokumenter fra forsvarsindustrien i Sør-Korea.

Sørkoreansk F-15K Slam Eagle jagerfly lander ved Nellis AFB i Nevada i 2008.
Sørkoreansk F-15K Slam Eagle jagerfly lander ved Nellis AFB i Nevada i 2008. Bilde: U.S. Air Force/Chief Master Sgt. Gary Emery
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. juni 2016 - 11:53

Nordkoreanske hackere anklages for å stå bak systematiske angrep mot forsvarsindustrien i Sør-Korea. Det skal ha blitt stjålet mer enn 40 000 dokumenter, noe som inkludere vingedesignen til det amerikanske jagerflyet F-15, som også brukes av det sørkoreanske flyvåpenet. 

Også fotografier av komponenter til ikke navngitte spionfly eller droner skal blitt kopiert. 

Det var Korean National Police Agency som opplyste angrepene i går, noe både Wall Street Journal og Reuters har rapportert om.

140 000 datamaskiner

Ifølge det koreanske politiet skal hackerne fra Nord-Korea ha brutt seg inn i mer enn 140 000 datamaskiner ved 160 firmaer og offentlige etater i Sør-Korea. Mange av datamaskinene skal i den forbindelse ha blitt infisert med skadevare.

Hackingen skal ha pågått siden 2014, men ble først oppdaget i februar i år.

Det er IP-adressen som har blitt brukt under angrepene som oppgis som bevis for at det er Nord-Korea som står bak. Den samme IP-adressen skal også ha blitt brukt under et stort og ukelangt angrep mot banker og tv-stasjoner i 2013.

Ikke-gradert

Til Reuters sier talspersoner for SK Holdings og Korean Air Lines, to av selskapene skal være berørt av angrepene, at selv om mesteparten av dokumentene som ble stjålet er forsvarsrelaterte, så skal dokumentene ikke være graderte.

Dermed er det primært gjennomføringsevnen og omfanget som gir grunn til bekymring for sørkoreanske myndigheter, framfor at viktige militære hemmeligheter skal ha blitt avslørt Nord-Korea. 

Myndighetene i Nord-Korea skal ikke ha kommentert gårsdagens avsløringer, men har tidligere benektet å ha stått bak flere andre angrep hvor i alle fall tekniske spor har pekt mot landet. IP-adresser er dog ikke noen sikkert bevis.

Teknisk sett har de to landene vært i krig med hverandre siden 1950, selv om det har vært våpenstillstand mellom landene siden 1953.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.