Hagen vil ha IT-departement

Et eget IT-departement og nye datamaskiner til skoleverket. Det må vi kunne koste på oss, mener Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen (bildet), som selv ikke har regnet på hva dette vil koste.

Et eget IT-departement og nye datamaskiner til skoleverket. Det må vi kunne koste på oss, mener Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen (bildet), som selv ikke har regnet på hva dette vil koste.

- Nei, jeg må helt ærlig si at jeg har ikke det. Men med alle oljemilliardene vi pumper opp nå, har vi råd til det. Vi har jo vunnet i lotto. Og Jagland sier at utdanning er viktig, så da bør elevene ha topp moderne maskiner. IT ser jo ut til å bli stadig viktigere, sier Frp-formannen til digi.no.

Selv har han ikke noe personlig forhold til Internett og IT-teknologi. Han er så gammel at han har erfaring med å leve uten, sier han. Bortsett fra under den engelske valgkampen, da han koblet seg opp for å lese engelske aviser, er han ikke mye på nettet.

Men et eget IT-departement vil han ha.

- Det er naturlig med et eget IT-departement. Planleggings- og samordningsdepartementet ble i utgangspunktet opprettet for en bestemt person, så når den personen forsvant, burde også departementet forsvunnet. Jeg leser jo kritikken i Aftenposten i dag, så det ville vært mer naturlig med et eget departement for IT, sier Hagen.

(Aftenposten hadde et stort oppslag om at IT-næringen ønsker å komme vekk fra Planleggings- og samordningsdepartementet, til fordel for Handelsdepartementet.)

- Og hvem skal være IT-minister i Hagens regjering?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det blir et aktuelt spørsmål. Det går riktignok bra på meningsmålingene for tiden, men mye kan skje før valget, og regjeringskabalen har jeg ikke hatt i tankene ennå.

Et nasjonalt IT-senter på Fornebu har han imidlertid tenkt på.

- Det er et spennende prosjekt som Staten burde legge til rette for, et Norsk Sillicon Valley, moro om de fikk til det, bare de beholdt nok av rullebanen til at det kunne lande et fly der i ny og ne. Hvor mye penger Staten bør bidra med? Så lite som mulig, den bør holde seg borte fra den slags prosjekter, men den bør legge forholdene til rette for det, mener Hagen.

Privatisering av statsbedrifter har lenge vært en flaggsak for Hagens parti. Telenor er ikke noe unntak, og Hagen mener at selskapet bør selges ut til folket og børsen. 10 prosent til folket. Resten bør legges ut på det åpne markedet. Telenors monopolsituasjon er et hinder for fri vekst, og i en slik situasjon blir prisnivået presset kunstig høyt, som det heter i partiprogrammet.

- Men ville ikke et frislepp av telemarkedet føre til høyere telefonpriser i distriktene?

- Nei, vi kan legge inn konsesjonsvilkår som sier at et selskap skal holde det samme prisnivået over hele landet, sier markedsliberalisten Hagen.

Til toppen