JUSS OG SAMFUNN

Hakkespett kan stoppe datasenter

Fuglevenn kjemper mot digert Facebook-anlegg i Sverige.

15. sep. 2011 - 14:32

Sist vinter kom de første meldingene om at Facebook ville bygge sitt første europeiske datasenter i Sverige.

Lenge så det ut til at det digre anlegget med tre haller på til sammen 30.000 kvadratmeter skulle bygges i universitetsbyen Luleå, helt nord i Østersjøen.

Forutsetningene var gode, med tilgang på både tekniske kompetanse, billig vannkraft og et klima som er gunstig for nedkjøling av serverparken. Men utbyggingen kom aldri i gang. Nå spøker det for planene.

Kjemper med nebb og klør

En svensk pensjonist kan velte lasset. Årsaken er at han har klaget saken inn for rettsvesenet fordi han mener byggeplanene truer tretåspetten og andre sjeldne fuglearter i området, skriver ComputerSweden.

- Hvis de bryr seg om fuglelivet gjør de ikke dette, sier 68-åringen til avisen. Mannen har bedt om å få være anonym fordi protestene hans har skapt sinne i byen.

Datasenterplanene har vært gjenstand for stor interesse i en rekke svenske medier. Investeringene har vært anslått til mellom tre og fem milliarder svenske kroner, og det er beregnet at driften av anlegget vil gi rundt 70 nye arbeidsplasser.

Strømforbruket skal tilsvare 16.000 husstander, og årlige utgifter på nærmere en halv milliard svenske kroner, ifølge beregninger gjort av kommunestyret i Luleå.

Sveriges nest største elv, Lule, renner gjennom byen. Her har omfattende utbygging av vannkraft bidratt til at de har blant de laveste kraftprisene i Europa.

Kan havne i Östersund

Foruten Luleå skal utbyggeren Pinnacle Sweden, med nære bånd til Facebook, også ha skaffet seg byggetillatelse i Östersund. Det skal bare bygges ett anlegg, og de to kommunene er derfor konkurrenter.

Luleå var lenge favoritten til å sikre seg prestisjeprosjektet, men grunnet miljøklagen kan det nå bli aktuelt å velge Östersund i stedet.

Saken vil bli avgjort i domstolen Svea hovrätt en av de nærmeste dagene, ifølge ComputerSweden.

(Kilder: ComputerSweden, Norrländska Socialdemokraten, Aftonbladet)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.