BEDRIFTSTEKNOLOGI

Håkon Wium Lie lager style sheets for digi.no

digi.no har aldri syns det var noen grunn til å sikte lavere enn stjernene. Så når vi trenger hjelp med style sheets, hva er da mer naturlig enn å hente inn han som definerte hele greia?

18. aug. 1999 - 17:38

Style sheets er en glimrende oppfinnelse. Denne måten å definere egenskaper ved presentasjonen av dokumenter på burde vært med helt fra de fant på world wide web. Da ville alt ha vært så mye enklere. Enkelt forklart er et style sheet - et stilark - et sett definisjoner som sier hvilke skrifttyper, farger, marger og masse annet som skal assosieres med de ulike HTML-kodene som web-leseren din leser. Dermed kan for eksempel overskrifts-taggen H1 bli seende ut på en helt annen måte enn det som er definert standard i web-leseren.

Håkon Wium Lie jobber her sammen med Harald Brombach for å gi Digi.no stilsett. <i>Foto: Digi.no</i>
Håkon Wium Lie jobber her sammen med Harald Brombach for å gi Digi.no stilsett. Foto: Digi.no

Problemet for volum-publisister som digi.no er at de to dominerende web-leser-produsentene, Microsoft med Internet Explorer, og Netscape med Navigator, har implementert standardene på ulikt vis. Dessuten håndterer Netscape ikke stilark i det hele tatt i versjoner under 4.0. I 4.x-versjonene har selskapet simpelthen gjort et elendig og slumsete programmeringsteknisk håndverk. Hvordan tingene blir seende ut i Netscape når man bruker CSS er et spill av tilfeldigheter. Det mest irriterende for folkene som skal forsøke å få digi.no til å bli pen og lett å laste ned, er at man vet aldri riktig hvor feilen ligger. Er det vi som har gjort en feil i CSS, er det Explorer som gjør det gæernt, eller er det Netscape som er ute og sykler igjen?

En rimelig god indikasjon på hvor feilen ligger er å hente opp siden i Opera. Opera Software er antakelig det selskapet som mest trofast støtter style sheets slik det var ment å skulle se ut. For noen måneder siden tok Jon. S. von Tetzchner konsekvensen av sin klokkertro på stylesheets. De ansatte den personen som sannsynligvis er den nordmann som har størst innflytelse på Internett: Håkon Wium Lie.

Wium Lie har i en årrekke nå vært engasjert i W3-konsortiet, og er en herremann som har rukket å frekventere nå nærmest mytiske størrelser som Marc Andreesen og Tim Berners-Lee.

Nå er han sjefstekniker hos Opera, den norske utfordreren på browser-markedet.

Ikke unaturlig (spør du oss) er Wium Lie en ivrig leser av digi.no. - Det er det første jeg gjør om morgenen, så vet jeg at jeg har fått med meg de siste nyhetene, skryter han så det rødmes kledelig i flere kroker i redaksjonen i digi.no.

Men så kommer kalddusjen: HTML-kodingen vår er langt under pari. Så hevder den gjestende guruen. Og legger til. Style sheets er løsningen.

Dermed satte Håkon Wium Lie seg ned med digi.nos Harald Brombach og gikk løs på koden vår.

Når du om kort tid vil oppdage at digi.no blir stadig lettere å laste ned, vet du altså hvordan vi løste problemet.

I neste uke regner vi med at Bill Gates stikker innom for å stabilisere NT-serveren vår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.