JUSS OG SAMFUNN

Halv million husstander med modemet på

For første gang har antall norsk husstander med tilgang til Internett kommet seg over en halv million. Også bruken av Internett fortsetter å vokse, og Ulf Andersen tror dette bare går én vei: oppover.

Hilde Nyman
11. feb. 1999 - 16:29

Siste tall fra InterTrack statistikken som Norsk Gallup står bak, viser at antall husstander med Internetttilgang gjør et solid hopp. Fra desember til januar ender hoppet på rekordhøye 519.000 husstander.

Det er første gangen dette tallet kommer over en halv million husstander. Ifølge Norsk Gallup er dette en signifikant endring. Desember 1998 hadde 450.000 norske husstander tilgang til Internett, og januar i fjor var det samme tallet på 321.000 husstander. På et år har altså dette tallet økt med litt under 200.000 husstander, og denne utviklingen er den mest signifikante ved januartallene.

- Det er betydelig og signifikant at vi har over en halv million norske hjem med tilknytning. Det er også viktig å registrere at den daglige bruken vokser. Nå er vi inne i mørketiden, og bruken er høyere enn ellers i året, sier avdelingsleder i internettavdelingen i Norsk Gallup, Ulf Andersen. Han tror denne trenden vil holde seg framover.

- Jeg tror trenden med vekst i forhold til 1998 vil fortsette i 1999. Det er ikke noe som tyder på bremsing, heller tvert imot, sier Andresen.

Spesielt vokser nettbruken blant kvinner over 40 år, noe som sannsynligvis har sammenheng med veksten i tilgang i husstander.

- Jeg tror det her er en sammenheng med at tilgangen vokser i hjemmene. Menn har hatt tidligere hatt Internett på jobb, mens mange kvinner bruker Internett for første gang. Det ser ut til å i første rekke være en økning i tenåringsfamilier som fikk Internett i forbindelse med jula. Men dette er tall som går litt opp og ned, så vi må se ting i perspektiv, understreker Andersen.

Tilgangen til Internett blant Norges befolkning går for første gang over 1,7 millioner personer. I desember var tilsvarende tall i desember 1,682 millioner personer. Av disse har rundt 985.000 tilgang hjemme, 912.000 tilgang på jobb og 299.000 tilgang på skolen.

Internett-brukshyppigheten av blant de med tilgang til nettet er på 25 prosent. Samtidig hopper den generelle bruken av Internett opp til 423.000 personer som bruker nettet daglig. Det er en økning på 55.000 personer i forhold til desembertallene.

Sammenligner man januartallene fra i år med mars-tallene fra i fjor, ser man at da var brukshyppigheten blant de med tilgang til Internett på topp med 29 prosent andel daglige brukere. Da var bruken av Internett på 396.000 personer på daglig bruk av Internett.

Månedlig bruk av Internett holder seg relativt stabilt, og har siste kvartalet ligget på det samme nivået - rundt 1,2 millioner personer. I denne versjonen av Inter-Track undersøkelsen er det intervjuet 3.092 personer.

- Hvor mange internettbrukere er det i Norge om et år?

- To millioner internettbrukere og 600.000 husstander om et år, sier Andersen skråsikkert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.