TELE-KOMMUNIKASJON

Halvert pris på mobildata

Snart innføres nye maksimalpriser på roaming i EØS-landene.

Det blir stadig billigere å bruke mobiltelefonen på reiser til utlandet, i alle fall så lenge man besøker EØS-land.
Det blir stadig billigere å bruke mobiltelefonen på reiser til utlandet, i alle fall så lenge man besøker EØS-land. Bilde: Colourbox via Newswire

Den 1. juli i år innfører EU nye maksimalpriser for mobilsamtaler, SMS og datatrafikk for europeiske mobilkunder som reiser i EØS-landene. Det er særlig maksimalprisen på mobildata som nå kuttes, fra 4,23 til 2,06 kroner per megabyte. Å ringe fra en EØS-land til et annet skal ikke kunne koste mer enn 1,96 kroner per minutt, mens mottak av samtaler når man er på besøk i EØS-land ikke vil koste mer enn 51 øre per minutt. Det å sende SMS skal ikke koste mer enn 62 øre.

Den forrige reguleringen av prisen på datatjenester i utlandet trådte i kraft i 2012. Før dette kunne prisene per megabyte være på mellom 20 og mer enn 100 kroner per megabyte i enkelte land.

Landene om omfattes av reguleringen er alle de 28 EU-medlemslandene: Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland (inkludert Åland), Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike, samt EFTA-landene Island og Liechtenstein. I tillegg gjelder prisene Guadeloupe, Martinique, Fransk Guyana og Réunion, samt Asorene, Madeira og Kanariøyene.

Flere norske mobiloperatører forholder seg allerede til de nye maksimalprisene. I tillegg kan kundene ofte velge pakkeløsninger som kan gi enda litt lavere priser. Men dette avhenger av hvor mye datatrafikk man bruker.

Sperretjeneste

Post- og teletilsynet (PT) skriver i en pressemelding i dag at mobiloperatørene fortsatt skal varsle kundene dersom dataforbruket til kunden når 80 prosent av sperregrensen på 500 kroner. Dersom man ikke aktivt gir beskjed om at man vil fortsette å bruke datatjenesten, skal tilbyderen avslutte både denne og faktureringen. Dette skal sikre brukerne mot sjokkregninger for mobildatabruken etter utenlandsreiser.

Noen operatører, men ikke alle, gir kundene mulighet til å velge nye og høyere sperregrenser. I enkelte land utenfor EØS kan ifølge PT være vanskelig å tilby sperretjenesten. Men da skal kundene få en SMS om dette ved ankomst til landet.

Ferger og cruiseskip

PT understreker at det ofte er eget GSM-nett og egne priser på mobiltelefoni ombord i ferger og cruiseskip. Dette tas i bruk fra og med to nautiske mil utenfor grunnlinjen. Mobilnettet bruker da satellittkommunikasjon for å kommunisere med nettverkene på land. EUs maksimalpriser gjelder ikke i disse tilfellene.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.