Halvledere falt i annet kvartal

Organisasjonen for halvlederbransjen melder om omsetningssvikt i annet kvartal.

Organisasjonen for halvlederbransjen melder om omsetningssvikt i annet kvartal.

Semiconductor Industry Association (SIA), organisasjonen for den globale halvlederbransjen, har offentliggjort omsetningstallene for juni 2005 og for hele første halvår.

Fra juni i fjor til juni i år sto omsetningen av halvledere omtrent stille, med en økning på 0,8 prosent til 18,0 milliarder dollar. Omsetningen i mai i år var 18,1 milliarder dollar.

SIA framhever at økningen fra første halvår 2004 til første halvår i år er 6,5 prosent til 10,0 milliarder dollar. Denne økningen skyldes veksten i første kvartal.

Fra første kvartal til annet kvartal i år falt den gjennomsnittlige månedsomsetningen med 2,1 prosent, fra 18,4 milliarder dollar til 18,0 milliarder.

Den geografiske fordelingen viser at tilbakegang i alle verdensdeler, bortsett fra Asia/Stillehavet. Fra første til annet kvartal er tilbakegangen størst i Europa og Japan, med henholdsvis 7,7 prosent og 7,5 prosent, mot 2,2 prosent i Nord og Sør Amerika. Asia/Stillehavet opplever en framgang på 3,0 prosent.

SIA-president George Scalise forklarer utviklingen med lagerjusteringer i distribusjonskanalen og prisfall på PC-minne (DRAM). Han peker på at veksten i 2004 vesentlig kom i første halvår. I 2005 venter han størst vekst i annet halvår.

Enhetssalget vokser, og i annet kvartal var nivået, ifølge SIA, vesentlig over det man hadde ventet. Kapasitetsutnyttelsen økte for første gang på tre kvartaler, og SIA regner med at denne tendensen vil fortsette.

Til toppen