Halvlederkolosser samles

Avago kjøper LSI – investorer i ekstase.

Halvlederkolosser samles
LSI Sandforce 3700: Denne SSD-kontrolleren for store miljøer er en av grunnene til at Avago kjøper LSI. Bilde: LSI

To globale veteraner innen elektroniske komponenter slår seg sammen: Avago kjøper LSI for 6,6 milliarder dollar, over 40 milliarder kroner. Selskapene og deres varemerker er som doldiser å regne. Oppkjøpet skaper en komponentleverandør med en årsomsetning rundt 5 milliarder dollar. Kundegrunnlaget favner fra mobiltelefonleverandører til Google og andre selvbyggere av utstyr til datasentraler.

Investorene er nærmest i ekstase: Avago-aksjen, som har lagt på seg 44 prosent hittil i år, fikk et hopp på nesten 10 prosent. LSI, som har økt med 12 prosent siden forrige årsskiftet, spratt 39 prosent opp.

LSI ble etablert i Silicon Valley i 1981 og ble verdens første leverandør av applikasjonsspesifikke komponenter (ASIC, for «application specific integrated circuit»). Disse var blant annet grunnlaget for prosessorene som den legendariske leverandøren Norsk Data utviklet for sine minimaskiner, fra modell ND-120 og seinere.

Det siste tiåret har LSI i stadig større grad satset på standardkomponenter. I dag beskriver LSI seg som en leverandør av halvlederkomponenter og programvare «som akselererer lagring og nettverk i datasentraler, mobile nettverk og databehandling på klientsiden». Strategiendringen ble spesielt klar da Abhi Talwalkar tok over som toppsjef i 2005. Talwalkar kom til LSI fra Intel.

Historien om Avago starter på 1960-tallet da HP initierte forskningsprosjekter som førte til en satsing innen ulike typer elektroniske og optiske komponenter. Da HP skilte ut Agilent som eget, frittstående selskap i 1999, fulgte denne virksomheten med. Selskapet Avago ble så skilt ut fra Agilent i 2005. Avago selger ASIC, komponenter innen fiberoptikk, LED-baserte skjermer, bevegelsessensorer, optiske sensorer, optiske koplere, radiokomponenter og forsterkere. Produktene brukes i mobiltelefoner, servere og annet utstyr. Avago framhever sin styrke innen kablet og trådløs infrastruktur.

Avago har vært børsnotert siden 2009, LSI siden 1983.

Det er to ganske forskjellige selskaper som nå blir til ett.

Motivet som oppgis for oppkjøpet er å lage en komponentleverandør som er bedre i stand til å gripe mulighetene innen to av tidens store trender: økt utbygging av datasentraler og økning i mobil datatrafikk. Det er først og fremst Avagos styrke innen infrastruktur og LSIs styrke innen datalagring som framheves.

Toppsjef Hock Tan i Avago sier at LSI skal integreres i Avago-plattformen: Det skal drive LSIs driftsmargin opp på Avagos nivå. Toppsjef Abhi Talwalkar i LSI sier kjøpet vil gi LSIs ansatte større muligheter til å utvikle avanserte løsninger, og at det samlede selskapet vil oppnå storskalafordeler til «ytterligere innovasjon i datasentraler». Det snakkes også om årlig innsparing på 200 millioner dollar fra og med første felles driftsår.

Analytiker Suji De Silva hos Topeka Capital Markets sier til Bloomberg at det koster stadig mer å konstruere halvlederkomponenter, og at det er en opplagt fordel å stå utviklingsressurser sammen. Han tror også at Avago og LSI vil kunne samle produkter innen for eksempel lagring, med tanke på store datasentraloperatører som Google.

Avagos kjøp av LSI er det andre store oppkjøpet innen halvledere på kort tid. I september betalte Tokyo Electron 9,4 milliarder dollar for Applied Materials.

De to oppkjøpene kan være opptakt til en konsolideringsbølge i halvlederbransjen.

Investeringsselskapet Silver Lake, som spilte en nøkkelrolle da Avago ble skilt ut fra Agilent i 2005, er også avgjørende i kjøpet av LSI. De går inn med 1 milliard dollar. Avago trekker 1 milliard dollar fra egen drift. De resterende 4,5 milliarder dollar er lån fra en gruppe ikke-navngitte banker.

Kjøpet er godkjent i begge selskapenes styrer. Det gjenstår godkjenning fra LSIs aksjonærer og ulike offentlige myndigheter.

Les mer om: