JUSS OG SAMFUNN

Han skal forenkle Norge

Hans-Jørgen Blomseth skal spare oss for 10 milliarder kroner.

Hans-Jørgen Blomseth har vært med på å starte, bygge ut og restrukturere bedrifter i løpet av sine over 30 år i privat næringsliv.
Hans-Jørgen Blomseth har vært med på å starte, bygge ut og restrukturere bedrifter i løpet av sine over 30 år i privat næringsliv. Bilde: Sandra Clark / Nærings- og handelsdepartementet
17. sep. 2012 - 14:14

I fjor høst lanserte Nærings- og handelsdepartementet nettstedet enklereregler.no. Hensikten med nettstedet var å sanke forslag fra næringslivet om tiltak for å gjøre et «historisk kutt i norsk næringslivs administrative kostnader». Målet er å redusere kostnadene med 10 milliarder kroner innen utgangen av 2015. Hittil er det kommet 300 innspill.

I dag ble Hans-Jørgen Blomseth utnevnt til leder for regjeringens forenklingsprosjekt. Oppgaven hans er å koordinere arbeidet med å redusere næringslivets kostnader knyttet til rapportering og kommunikasjon med det offentlige. I løpet av tre år skal altså Blomseth spare oss for 10 milliarder kroner.

Forenkling har vært et uttalt mål for mange regjeringer de siste par tiårene. I en uttalelse i dag bekrefter nærings- og handelsminister Trond Giske at så også er tilfelle for dagens regjering.

Giske viser til at de minste aksjeselskapene nå er unntatt revisjonsplikt, og beskriver dette som det «hittil største» forenklingstiltaket. Han viser også til hvordan elektronisk faktura, e-skattekort og videreutvikling av Altinn bidrar til å redusere bedriftenes tidsbruk på administrative oppgaver.

Blomseth har over tretti års erfaring innen privat næringsliv, og har vært med på å starte, bygge opp og restrukturere virksomheter. Han er utdannet siviløkonom fra Bedriftsøkonomisk institutt og har en mastergrad i «Business Administration» fra University of Wisconsin. CV-en omfatter stillinger som konserndirektør i Alcatel, viseadministrerende direktør i I.M. Skaugen, administrerende direktør i Norsk Lotteridrift og administrerende direktør i Det nordenfjeldske dampskibsselskab. Han har styreverv i flere virksomheter.

Hans-Jørgen Blomseth har utgitt tre bøker de siste årene.
Hans-Jørgen Blomseth har utgitt tre bøker de siste årene.

Blomseth er også forfatter. Etter to muntre erindringsbøker – Barndommens rike og Fest og fanteri – slo han i fjor til med debattboka Til himmels eller helvete om globale problemer knyttet til befolkningsveksten fram mot 2050.

Den nybakte prosjektlederen sier han ser på forenkling som et samarbeidsprosjekt som må engasjere alle deler av offentlig forvaltning.

– Mange år i norsk næringsliv har gitt meg nyttige erfaringer som jeg håper kan bidra i forenklingsarbeidet.

I tillegg til å følge opp de over 300 forslagene til enklereregler.no, skal forenklingsprosjektet også se på løsninger for å gjøre det lettere å starte en bedrift. Blant tiltakene som er gjennomført på dette feltet er senkingen av aksjekapitalkravet for små og mellomstore bedrifter fra 100 000 kroner til 30 000, og fanen «starte og drive bedrift» på Altinn der «det meste» av nødvendige skjema, informasjon og annen dokumentasjon er samlet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.