JUSS OG SAMFUNN

- Han stjal ikke kildekoden

Rapport støtter Nettby-gründer Fredrik Kristiansen i kampen mot Dagbladet.

6. juli 2010 - 09:30

Utvikleren Fredrik Kristiansen (29) har i flere år kjempet en bitter kamp mot sin tidligere arbeidsgiver Dagbladet.

Dagbladet hevder mannen som utviklet deres sosiale nettjeneste Blink stjal med seg kildekoden, da han våren 2006 gikk over til VG og startet konkurrenten Nettby.

Ifølge beregninger Dagbladet har lagt frem hevder de å ha tapt 609 millioner kroner på det angivelige kodetyveriet.

Etter å ha tapt flere innledende runder i rettsapparatet har Kristiansen nå sikret seg en viktig delseier.

En sakkyndig rapport slår nemlig fast at han ikke har kopiert kildekoden eller manipulert datamateriale eid av Dagbladet. Det skriver Dagens Næringsliv.

- Det har vært en utrolig utmattende prosess. Jeg har vært veldig nedfor. Jeg trengte en slik rapport som viser at jeg har snakket sant, sier Fredrik Kristiansen til avisen.

Dagbladet gikk i 2008 til sak mot Kristiansen og krevde erstatning. Siden har tvisten rullet og gått gjennom flere rettsinstanser.

Den saksøkte utvikleren har hele tiden kategorisk nektet for å ha gjort noe galt.

I et lengre intervju med digi.no i våres fortalte han at Dagbladet glemte å ta kopi av sin egen kildekode da han ble anklaget for tyveri i 2006.

En fortvilet Kristiansen sier til DN at han ikke kan forstå hva Dagbladet forsøker å oppnå. Han sier videre at prosessen har vært «som å ha en gal eks-kjæreste løpende etter meg».

Overfor digi.no gir Kristiansen uttrykk for stor glede over konklusjonen i rapporten, som er skrevet av den rettoppnevnte eksperten Svein Willassen.

- Nettbykoden fra september 2006 bestod av 10006 linjer kode, mens Blinkkoden fra desember 2008 inneholdt 42437 linjer. Willassens rapport sier klart og tydelig at kildekoden ikke er kopiert, opplyser han til digi.no.

Rettssaken mot Kristiansen skal opp i Oslo tingrett i september.

Dagbladets eier Berner-gruppen og konsernredaktør John Arne Markussen mener saken på ingen måte er avgjort, og avviser at den rettsoppnevnte rapporten er et nederlag.

Konsernredaktøren har tidligere sagt til digi.no at kildekoden er et viktig bevismiddel for å opplyse saken.

- Dette er rettsfortrolige dokumenter som jeg ikke kan gå inn på. Men Nettby-saken baserer seg på et langt bredere grunnlag enn bare en vurdering av kildekodene, sier Markussen til Dagens Næringsliv.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.