Handler IT-bedrifter for 20 milliarder kroner

IT-bedrifter blir kjøpt opp som aldri før, og neste år spås enda flere oppkjøp.

Handler IT-bedrifter for 20 milliarder kroner

IT-bedrifter blir kjøpt opp som aldri før, og neste år spås enda flere oppkjøp.

Norske IT- og teleselskaper var involvert i transaksjoner for godt over 20 milliarder kroner i 2007, viser en gjennomgåelse av Dagens Næringsliv.

Det er spesielt telegiganten Telenor som drar opp tallene. I fjor solgte Telenor sin andel i den østerrikse mobiloperatøren One GmbH for 190 millioner euro, og kjøpte i mai Tele 2 Danmark for 835 millioner danske kroner. Selskapet solgte også i fjor Telenor Satelitte Services (TSS) til det amerikanske investeringsselskapet Apax Partners Fund for 2,3 milliarder kroner.

Rett før jul meldte Bredbåndsalliansen om kjøpet av Ventelo for 2,33 milliarder kroner, og Ericsson punget ut 8,5 milliarder kroner for Tandberg Television.

Posten-eide ErgoGroup betalte snaue 300 millioner kroner for konsulentselskapet Bekk.

Det som skjer av oppkjøp i år kan bli enda mer aktivt, og det knytter seg stor spenning til hvem som kjøper opp TietoEnator og Hydro IS Partner.

Også Ementor har stor oppkjøpsplaner. I et tidligere intervju med digi.no sier styreformann Ib Kunøe at det nordiske selskapet innen tre år skal omsette for 20 milliarder kroner og tjene 1 milliard kroner. Organisk vekst skal stå for 2 milliarder av denne økningen på i alt 6 milliarder, mens de siste fire milliarder skal skje gjennom oppkjøp.

Ementor som på nittitallet var større enn Norsk Hydro i verdi, skal vokse kraftig og bli ti ganger så store som nummer to i markedet, ifølge Kunøe. Foreløpig skal veksten være i Norden og Baltikum. Og det er flere virksomheter Ementor nå ønsker å kjøpe.

Det siste året har IT-giganten kjøpte opp ni selskaper i Norden. Nå spekuleres det om Ementor vil kjøpe og fusjonere IT- selskapet NNIT, som eies av Novo Nordisk, med KMD, som er eid av kommunene i Danmark. Samlet omsetter de to selskapene for rundt 4,4 milliarder danske kroner, og kilder i markedet opplyser at prisen kan ligge på rundt samme nivå.

KMD er en av de store aktørene i den danske IT-bransje, og omsatte i 2006 for 3,4 milliarder danske kroner, med et årsresultat på 160 millioner danske kroner.

Til toppen