JUSS OG SAMFUNN

Håper iTunes vil fjerne DRM-sperren

Forbruker-ombudet Bjørn Erik Thon håper iTunes snart vil lempe på stivbente regler.

3. sep. 2007 - 11:33

Forbrukerombudet i Norge startet allerede i fjor sommer opp kampen med Apple iTunes markedsmakt og vilje til å åpne seg opp. Stridens kjerne går på at musikk kjøpt på iTunes kan bare spilles av på en Apple iPod.

Etter det har forbrukermyndighetene i både Finland, England og Frankrike hengt seg med i debatten.

Dette har satt fart i saken. I april kunngjorde det første store musikkselskapet, EMI, musikksalg i MP3-format. I forrige uke ble det gjort kjent at verdens største musikkselskap Universal Music Group (UMG) vil bryte med iTunes. Salget er tidsbegrenset og skal testes fra 21. august til 31. januar.

Dette er en klart nederlag for Apple som har bundet sine iPod-kunder til iTunes og omvendt.

Den andre overraskelsen er en smekk til Apple. For ikke bare skal verdens største musikkselskap selge i åpne formater, men Apple skal ikke få være med. Musikken vil bli solgt blant annet på nettsteder som Amazon, Google og RealNetwork.

Utover dette har også IFPI gått ut og sagt at de vil åpne for ubegrenset nedlasting av musikk mot en fast pris i måneden.

Basert på alt det som nå rører seg av endringer i markedet har forbrukerombud Bjørn Erik Thon store forventninger til møtet med Apple som skal skje i løpet av de nærmeste ukene.

- Vi er i ferd med å sette opp et nytt møte, der forbrukermyndighetene fra Norge, Tyskland, Frankrike skal ha møte med Apple, sier Thon til digi.no.

Han håper at møtet vil bli avholdt innen midten av oktober.

- Argumentene fra bransjen holder ikke i lengden, sier Thon.

Han mener at ved at flere og flere leverandører av digitalt innhold nå velger å fjerne DRM-sperrene på produktene sine, viser at markedet for digitalt innhold er i endring.

- De store aktørene begynner å forstå at forbrukerne ikke vil handle hos selskaper som tilbyr tungvinte løsninger og liten frihet i bruken av produktene, sier forbrukerombud Thon.

Det endringer som nå skjer i markedet, håper Thon vil få Apple til å legge om slik at musikk kjøpt på iTunes ikke er låst til iPod, Apples egen MP3-spillere, men også kan spilles på annet utstyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.