RESULTATERFINANS

Har aldri solgt flere prosessorer

Intel med rekordtall.

Ny prosessorgenerasjon og relativt nye pc-formfaktorer er sammen med utskifting fra Windows XP faktorer som fører til økt salg av pc-prosessorer hos Intel.
Ny prosessorgenerasjon og relativt nye pc-formfaktorer er sammen med utskifting fra Windows XP faktorer som fører til økt salg av pc-prosessorer hos Intel. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 2014 - 12:44

Intel presenterte i går selskapets kvartalstall for årets tredje kvartal. Det mest oppsiktsvekkende er at selskapet for første gang har levert mer enn 100 millioner prosessorer på et kvartal. Dette inkluderer dog prosessorer til enheter i alle størrelser, inkludert smartmobiler og servere.

Tallene for brikker til pc-er viser dog en solid oppgang. Til bærbare pc-er har volumet økt med 21 prosent siden tredje kvartal i fjor, mens leveransene av brikker til stasjonære pc-er har vokst med 6 prosent i den samme perioden. Gjennomsnittsprisen på brikkene har dog falt med 5 prosent i den samme perioden.

Dette forteller at også pc-leverandørene har handler flere prosessorer enn på lenge, noe som støtter opp om inntrykket av at pc-salget ikke bare har stabilisert seg, men også vokser, etter en lang periode med mer eller mindre kontinuerlig nedgang.

Intel omsatte for 14,6 milliarder dollar i forrige kvartal. Dette er 8 prosent mer enn i samme kvartal i fjor. Driftsresultatet på 4,5 milliarder dollar er nesten 30 prosent høyere enn for et år siden, da dette endte på 3,5 milliarder dollar. Nettoresultat før skatt har i den samme perioden vokst fra omtrent 3,0 til omtrent 3,3 milliarder dollar, opp 12 prosent.

Omsetningen i PC-virksomheten har vokst med 9 prosent på et år og 6 prosent siden andre kvartal, til 9,2 milliarder dollar. I datasentergruppen var omsetningen på 3,7 milliarder dollar i forrige kvartal, opp 5 prosent på et kvartal og 16 prosent på et år.

Intels Internet of Things-gruppe omsatte for 539 millioner dollar, en nedgang på 2 prosent siden andre kvartal, men opp 14 prosent siden tredje kvartal i fjor.

Alle disse tre avdelingene gikk med overskudd og leverte bedre resultat enn for et år siden. Verre er det med avdelingen for mobil- og kommunikasjonsteknologi, som nå bare omsatte for bare 1 million dollar, fra 353 millioner dollar året før. Intel oppgir at dette tallet er som ventet, men det er uklart hva fallet skyldes. CNET skriver dog at massiv subsidiering for å få leverandører av nettbrett og smartmobiler til å bruke Intels brikker, er en sannsynlig årsak. Uansett førte det til at avdelingen gikk med 1,043 milliarder dollar i underskudd.

Programvare-virksomheten til Intel omsatte for 558 millioner dollar, opp to prosent sammenlignet med både forrige kvartal og tredje kvartal i fjor. Avdelingen oppnådde et resultat på 29 millioner dollar, noe som er 28 millioner dollar mer enn for et år siden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.