BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Har alternative veier å gå

Konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen, sier at selskapet har alternative samarbeidspartnere. Han vil ikke konkretisere videre planer, men gleder seg til å bli nærmere kjent med Tele Danmark og selskapets nye eiere, Ameritech.

Frode Eriksen
20. feb. 1998 - 11:42

Telenors viktigste internasjonale samarbeidspartier i dag er British Telecom (BT). Både det felles eierskapet sammen med Tele Danmark i den svenske telekomoperatøren Telenordia, og i en rekke prosjekter i Europa samarbeider Telenor og BT nært, med bakgrunn i en samarbeidsavtale som ble inngått i 1994.

I dag sa ikke konsernsjef Tormod Hermansen så mye om planene fremover, bortsett fra at "det er flere alternativer".

- Vi slett ikke er venneløs i telekomverdenen, og et ekteskap med Telia ville resultert i store økonomiske gevinster. Jeg er skuffet over at det ikke gikk som planlagt, sier konsernsjef Hermansen. Han sier at Telenor har mange gode egenskaper og har en betydelig egenstyrke i seg selv i tillegg til høye ambisjoner.

- Jeg hadde tro på at et samarbeid med Telia skulle gå i orden, sa Hermansen på en pressekonferanse fredag morgen.

- Ting skjer raskt i denne bransjen og denne muligheten gikk ikke, men vi har alternativer, konstaterer han.

Det var Ameritechs oppkjøp av 42 prosent av aksjene i Tele Danmark i fjor høst som for alvor satte fart i fusjonsdiskusjonene mellom Telenor og Telia.

- Initiativet kom fra svensk side, og vi startet samtaler med sikte på å komme til enighet om et samarbeid, sier Hermansen til digi.no.

Han sier at Telenor nå vil nærme seg Tele Danmark og selskapets viktigste eier, Ameritech, med sikte på å få en forståelse for Ameritechs ambisjoner på det nordiske telemarkedet. Mer vil ikke konsernsjefen si om Telenors samarbeidspartner i nabolandet i sør.

Om samarbeidet videre med Telia sier Hermansen at Telenor har samtaler med mange aktører, både samarbeidspartnere og konkurrenter, om saker av felles interesse. De to selskapene har et samarbeid i dag, blant annet om driften av Eik jordstasjon i Rogaland, men noe mer omfattende samarbeid blir det ikke

Det er heller ikke aktuell politikk å styrke forbindelsene til for eksempel British Telecom i form av et gjensidig eierskap.

Statsråd Dørum understreket at regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet om privatisering av Telenor, inkludert muligheter for at for eksempel Telenors samarbeidspartnere får en eierandel i selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.