SIKKERHET

Har blokkert 1,2 millioner SMS det siste døgnet: – Dette er det største angrepet vi har sett

Stjeler brukernavn og passord om du ikke er forsiktig.

Dette er meldingen som nå sirkulerer.
Dette er meldingen som nå sirkulerer. Foto: Telenor
25. nov. 2021 - 11:18

Det norske teleselskapet advarer om at det pågår et enormt svindelangrep mot norske abonnenter. Normalt blokkerer selskapet 30.000 til 40.000 meldinger i døgnet. 

– Status i saken nå er at SMS-en har spredt seg mellom nordmenn i rekordfart, sier sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor til NRK.

Ute etter brukernavn og passord

SMS-svindlerne sender melding om at du har mottatt en talebeskjed. De ber deg så klikke på en lenke som sender deg videre til en falsk nettside der du laster ned en app.

Appen er ute etter brukernavn og passord, og Busch sier den tidligere har blitt brukt til å stjele finansielle opplysninger. 

Telenor-rådgiveren sier at selskapet ikke klarer å stanse angrepet alene. De må derfor advare gjennom mediene. Om appen installeres, må telefonen gjenopprettes til fabrikkinnstillingene.

Sikkerhetsrådgiveren anbefaler også å tilbakestille alle passord du har benyttet deg av i perioden den har vært installert. 

-Største angrepet vi har sett

– Dette er det største angrepet vi har sett i år, og vi registrerer rekordmange blokkerte tekstmeldinger i vårt spamfilter, fortalte Busch til Tek.no onsdag. 

Telenor-rådgiveren fortalte da at det er utenlandske kriminelle som står bak angrepet. 

Verktøyet har fått navnet «Flubot» og er en malwareapplikasjon som er et sofistikert og kraftig verktøy, utviklet av profesjonelle. 

Telenor advarte mot Flubot også i sommer. Den gang kalte de det årets svindelstorm. 

– Flubot kombinerer sosial manipulasjon og ulike verktøy for å gjøre angrepet mer troverdig. I tillegg utnytter svindlerne korona, siden mange venter på å få tilsendt pakker, forklarte Busch til Tek.no den gang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.