Har fiber, men ikke innlagt vann

Hos Svein Nordahl på Svalbard er prioriteringen klar.

Har fiber, men ikke innlagt vann
En relativt enkel hytte i naturskjønne omgivelser. Men med overraskende mye teknologi på innsiden. Bilde: Harald Brombach

LONGYEARBYEN (digi.no): Den fiberbaserte fastlandsforbindelsen fra Harstad, via Andøya, til Longyearbyen på Svalbard, har gitt mange på Svalbard nye muligheter. En av disse er pensjonist og tidligere flyger, Svein Nordahl, som bor fast i en på mange måter enkel hytte like ved flyplassen utenfor Longyearbyen. Hytta har ikke innlagt vann, og såpass ustabil strømforsyning at han har eget aggregat. Men fiberbasert internett-forbindelse – det har han, selv om hytta ligger omtrent åtte kilometer fra tettbebyggelsen i Longyearbyen. Stå-på-vilje er hovedårsaken.

Digi.no var denne uken på besøk hos Nordahl i forbindelse med en Telenor-betalt pressetur til Svalbard. Les mer om Telenor Svalbards fibersatsing i denne artikkelen.

– Det hele startet høsten 2011 da jeg fikk vite om to ubrukte fiberkabler gjennom feltet der hytta, «Alzheim», ligger.

Nordahl tok kontakt med administrerende direktør for Telenor Svalbard, Harald Fagermoen for å høre om det kunne være noen mulighet for å få tilgang til denne fiberen.

Fagermoen svarte at dersom Nordahl kunne samle 15 til 17 interessenter, kunne man snakke om det. Overraskelsen var ifølge Fagermoen stor da Nordahl etter mye kartlegging hadde fått med seg eierne av omtrent 40 av de 58 hyttene i feltet.

– Stort sett hele ledelsen i Store Norske har hytte her. Det hjalp nok litt, ja, sier Nordahl.

Det er ikke alle forunt å ha et lagringssystem som dette i stua.
Det er ikke alle forunt å ha et lagringssystem som dette i stua. Bilde: Harald Brombach

Han innrømmer at det egentlig var et egoistisk behov som var drivkraften.

– Utgangspunktet var at jeg ville ha fiber. Men for å få det måtte jeg tenke litt større.

På Svalbard er gravesesongen kort, så i løpet av to hektiske måneder sommeren 2012 – det er jo lyst hele døgnet på Svalbard fra 20. april til 23. august – gravde hytteeierne ned rør som Telenor senere blåste fiber i. Kablene ble koblet til høsten 2012.

Ifølge Fagermoen måtte hytteeierne betale 3000 kroner for tilkoblingen. Det er 25 prosent mindre enn innbyggerne i selve Longyearbyen må betale. Rabatten ble gitt fordi hytteeierne gravde selv. På Svalbard betaler man ikke merverdiavgift. Men fordi Telenor leier kapasitet i fastlandsforbindelsen, som eies av Space Norway, beregnes det et eget Svalbard-tillegg, noe som gjør at abonnementsprisene i praksis er på samme nivå som i resten av landet.

Tilkoblet nettet har han tv, flere pc-er og et nettverksbasert lagringssystem (NAS), satt opp med RAID 6, med en nettokapasitet på 43 terabyte.

Det er nok mange flyentusiaster som hadde frydet seg over å kunne teste flysimulatoren til Svein Nordahl.
Det er nok mange flyentusiaster som hadde frydet seg over å kunne teste flysimulatoren til Svein Nordahl. Bilde: Harald Brombach

Nordahl har ikke lenger flysertifikat, men holder likevel kunnskapene ved like med sin flysimulator, som han viser oss på et tre meter bredt lerret. Se videoen nedenfor.

    Les også: