JUSS OG SAMFUNN

Har ikke råd til å holde nettsiden åpen

Amerikansk departement stenger.

Denne meldingen møtte de som prøvde å logge seg på nettsidene til det amerikanske landbruksdepartementet tirsdag morgen.
Denne meldingen møtte de som prøvde å logge seg på nettsidene til det amerikanske landbruksdepartementet tirsdag morgen. Bilde: Skjermdump USDA.gov
1. okt. 2013 - 09:47

Natt til tirsdag ble ikke de folkevalgte i Washington enige om den alvorlige budsjettstriden som raser mellom demokratene og republikanerne.

Siden kongressen ikke klarte å vedta et midlertidig budsjett før fristen, begynte president Obama å gi ordre om å stemme store deler av USAs statsapparat. Ifølge NTB vil om lag 800.000 offentlig ansatte trolig bli permittert. Årsaken er at de rett og slett ikke får bevilgninger til å drive videre som normalt.

Dette får også konsekvenser på nettet. En rekke mindre offentlige amerikanske etater har meldt på sine nettsider at de ikke vil oppdatere disse, som en følge av pengestoppen. Nettsidene til det amerikanske landbruksdepartementet (USDA) er tatt helt ned (se bilde i toppen av artikkelen). Alle andre funksjoner enn de helt nødvendige er stengt ned.

Men det er ikke alle deler av det offentlige amerikanske samfunnet som stopper opp. Obama har signert en lov som sikrer at militært personell, inkludert underleverandører, ikke blir berørt. Det samme gjelder også etterretnings- og sikkerhetstjenestene samt uniformert personell som politi, helse- og brannmannskap. Men institusjoner som nasjonalparker, museer og NASA stenges ned, selv om nettsidene er oppe, uten å bli oppdatert.

Hvor lenge denne nedstengingen vil vare kommer an på om Kongressen klarer å enes om et midlertidig budsjett. Det drives en politisk tautrekking på meget høyt nivå. Stridens kjerne er president Obamas forslag til en ny helsereform, «Obamacare», som har møtt massiv motstand i det republikanske partiet.

Det er 17 år siden sist Kongressen ikke klarte å enes om et budsjett, og deler av offentlig sektor i USA gikk i svart som følge av manglende finansiering. Ifølge Wall Street Journal kan den politiske situasjonen da, og nå, ikke sammenlignes. Den gangen gikk det i svart i en uke, så i tre uker.

Dersom uenigheten denne gangen drar ut så kan det bety store problemer for den amerikanske økonomien, skriver Politico.

Forvalter David Kotok sier til Politicio at dersom dette bare varer et par tre dager så vil det ha liten effekt på økonomien. Dersom uenigheten vil låse fast store deler av offentlig sektor i flere uker, vil det kunne få dramatiske konsekvenser og drive den skjøre amerikanske økonomien ut i en ny resesjon.

Et annet kritisk punkt er det amerikanske budsjett-taket, som vil treffe offentlige finanser 17. oktober. Da har nemlig USA grense, for hvor mye de selv mener de kan ta opp i lån, blitt oversteget. Innen den tid må de bli enige om å sette et nytt tak, om ikke kan finansieringen av det amerikanske statsapparatet, inkludert nettjenester, bli vanskelig.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.