BEDRIFTSTEKNOLOGI

Har installert over 1000 Exadata

Samtidig feirer Oracle at Statens vegvesen kjøper både Exadata og Exalogic.

28. juni 2011 - 08:36

Oracles varemerke «Exadata» debuterte i september 2008 på selskapets kundesamling OpenWorld i San Francisco. I samarbeid med HP introduserte Oracle et rack med to spesialiserte klynger, for henholdsvis database og lagring. Hele racket ble døpt «HP Oracle Database Machine». Den virkelige teknologiske nyheten var den spesialiserte lagringsklyngen, «Exadata Storage Server», som var den avgjørende faktoren for at HP og Oracle kunne love at hele racket kunne øke farten på datavarehus med en faktor på ti.

Året etter, i september 2009, ble HPs maskinvare erstattet med Sun, og anvendelsesområdet til Exadata versjon 2 var utvidet til også å håndtere online transaksjonsprosessering (OLTP). I datavarehusanvendelser lovet Oracle en dobling av ytelsen i forhold til versjon 1. Datalagringskapasiteten ble økt med en faktor på ti, og søketiden ble redusert med 90 prosent, uten endring i applikasjonene.

Ved OpenWorld i september i fjor kom versjon 3 av Exadata, denne gangen markedsført som nettsky på boks, offisielt betegnet Exalogic Elastic Cloud med maks ytelse for både Oracle-programvare spesielt og Java-applikasjoner generelt. Larry Ellison påsto ved lanseringen at et Exalogic-system til én million dollar, bestående av 30 servere med til sammen 360 kjerner, var kraftigere enn IBM Power 795 til fire millioner dollar. Han mente hele Facebook kunne nøyd seg med to Exalogic-rack, hver med evnen til å håndtere opptil 2 millioner html-henvendelser per sekund.

På mange måter kan Exadata betraktes som Oracles flaggskip: Produktene uttrykker Ellisons nye mantra om at dedikert maskineri gir gevinst innen ytelse, pålitelighet, fleksibilitet og kostnader, sammenliknet med konkurrerende løsninger basert på for eksempel Teradata, IBM Netezza eller Microsoft SQL Server Parallel Data Warehouse.

I en rapport fra mai i år, konkluderte Forrester med at påstandene er velbegrunnet. Analyseselskapet tror tallet på Exadata i produksjon vil tredobles i løpet av de kommende tolv til atten månedene.

I går meldte Oracle at det nå er mer enn 1000 Exadata Database-maskiner i produksjon verden over, fordelt på 67 land og 23 ulike bransjer.

Systemene brukes til å kjøre ferdige og egenutviklede databaseapplikasjoner, innen både transaksjonsprosessering og datavarehus. Kundene melder at arbeidsoppgaver tidligere fordelt på et større antall servere, har latt seg konsolidere til én Exadata-maskin. Besparelser er kommet i form av Exadata-systemenes spesielle lagringskomprimering som reduserer størrelsen på tabeller og databaser, serverkonsolidering, enklere administrasjon og raskere igangsetting av nye databaseapplikasjoner og databaseavhengige tjenester.

Exadata er i dag tilgjengelig i fire ulike konfigurasjoner, fra «kvart rack» til hele rack.

Samtidig melder Oracle Norge at deres forhandler Atea har avtalt å selge Exadata databasemaskin og Exalogic applikasjonsservermaskin til Statens vegvesen.

Vegvesenet framstår som en typisk kunde for Exadata og Exalogic: De benytter fra før Oracle-løsninger for databaser og applikasjonsservere. Skalerbarheten i Exadata og Exalogic framheves som viktige motiver bak Vegvesenets valg.

Seksjonsleder Frode Kvam sier kjøpet av Exadata og Exalogic lar Vegvesenet videreføre og utvikle sin Oracle-kompetanse, samtidig som de får en ferdig løsning med lavere risiko enn om de hadde anskaffet ulike deler fra forskjellige leverandører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.