Har kontrollert varmeanlegg med Amiga i nær 30 år

Kostbart å bytte ut.

Har kontrollert varmeanlegg med Amiga i nær 30 år
En Commodore Amiga 2000 fra slutten av 1980-tallet kan fortsatt gjøre nytte for seg. Bilde: Bill Bradford/Flickr (CC BY 2.0)

Mange steder, både i Norge og i verden forøvrig, finnes det datamaskiner som har vært i daglig bruk i flere tiår. Ofte skyldes dette at maskinene brukes til oppgaver som i liten grad har endret seg i årenes løp, at de bare går og går uten stort behov for vedlikehold, og at det vil være temmelig dyrt å bytte dem ut med et moderne system.

Les også: Amiga lever igjen 

Amiga 2000

Et eksempel på en slik maskin ble kjent gjennom amerikansk presse i forrige uke. Det dreier seg om en Commodore Amiga 2000-maskin som siden 1980-tallet har blitt brukt til styre varme- og kjøleanleggene ved 19 offentlige skolebygg i byen Grand Rapids, Michigan.

Tv-stasjonen Wood.tv har laget en reportasje om det gamle systemet, som primært bruker radiosignaler og en gammelt modem til å kommunisere med ventilasjonsanleggene på skolene. Systemet kontrollerer blant annet varmekjeler, pumper, vifter og romtemperatur.

Et problem med løsningen er at radiosignalene som systemet benytter, er på samme frekvens som walkie-talkie-enhetene som brukes av vedlikeholdsavdelingen. Det fører i blant til forstyrrelser.

Til Wood.tv sier vedlikeholdssjef Tim Hopkins at systemet ble programmert av en highschool-student da det ble installert. Utvikleren bor fortsatt i området og bistår dersom det oppstår problemer.

Les også: Cobol-kunnskap viktigere enn noensinne

Utskifting?

Det foreslås nå å bytte ut systemet, men et mer moderne kontrollsystem skal ha en prislapp på mellom 1,5 og 2 millioner dollar. Men denne prisen omfatter nok betydelig mer enn bare den sentrale datamaskinen.

Det er dog ikke gitt at systemet blir byttet ut med det første, fordi skolene i Grand Rapids også har andre behov som nok vil bli prioritert. Amiga-systemet fungerer jo fortsatt.

Dersom Amigaen plutselig skulle slutte å fungere, vil Hopkins lete etter en tilsvarende maskin på Ebay.

Kjenner du til datamaskiner i Norge som fortsatt er i daglig bruk etter flere tiår. Tips oss gjerne.

På Amiga-disketter: Fant ukjent Warhol-skatt