Har oppdaget 900.000 nye «virus» i år

F-Secure varsler om en eksplosiv økning i antallet ondsinnede programmer.

Har oppdaget 900.000 nye «virus» i år

F-Secure varsler om en eksplosiv økning i antallet ondsinnede programmer.

I løpet av det første halve året av 2008 har F-Secure oppdaget langt flere eksempler på nye, ondsinnede programmer enn i hele 2007 til sammen. For mens antallet var omtrent 500.000 i fjor, har selskapet så langt i år registrert omtrent 900.000 varianter av ondsinnet programvare.

F-Secure skriver i en pressemelding at det ikke er snakk om nye typer trusler, men at metodene som benyttes er nye. Pakking, koding og skjuling av eksisterende former for trojanere, bakdører og utpressingsmetoder blir ifølge selskapet utført med industriell effektivitet.

– Jeg har en ubehagelig følelse av at situasjonen blir stadig verre, men vi nekter å gi opp. Virusskriverne blir stadig mer målrettede i sine angrep og gjør oftere en profilsjekk på dem viruset sendes til, sier Dag Arne Jerstad, norgesansvarlig for F-Secure, i en pressemelding.

Det benyttes dessuten i langt større grad målrettede angrep enn tidligere. Målene kan være både enkeltpersoner, selskapet og andre typer organisasjoner.

I et målrettet angrep, gjør angriperen først en profilsjekk av offeret og sender så en e-post med mottakerens navn, tittel og ofte også referanser til arbeidsoppgavene. Beskjeden i e-posten er altså noe som mottakeren vil forvente å motta via e-post, skriver F-Secure.

Denne typen angrep med ondsinnet programvare blir også brukt med politiske og militære motiver. Ifølge F-Secure ble blant menneskerettighetsorganisasjoner, pro-Tibet-organisasjoner og individuelle støttespillere til Tibet nylig angrepet med en forsiktig, målrettet og teknisk avansert e-postkampanje som forsøkte å infisere PC-ene deres med det formål å spionere på støttespillernes handlinger.

Blant annet er det blitt benyttet PDF-dokumenter som har utnyttet sårbarheter i Adobe Reader.

Mer informasjon om undersøkelsen finnes på denne siden.

Til toppen