FORBRUKERTEKNOLOGI

Har passert 35.000 trippelkunder

Lyse Tele var først ute med å tilby trippeltjenester, og har nå passert 35.000 kunder.

27. okt. 2005 - 07:25

Det har gått tre år siden Lyse Tele koblet opp sin første fiberkunde i Rogaland.

Den gangen var det oppsiktvekkende og teknologisk spennende at fiber kunne brukes til innhold, avansert TV og to telefonlinjer i ett og samme abonnement på en 10 Mb/s linje.

Lynraskt Internett er den ene driveren for å inngå avtale med Lyse Tele, den andre viktige driveren er å kunne se TV, filmer og nyheter når du vil.

I dag har det poppet opp en rekke andre aktører som tilbyr tilsvarende tjenester. Spesielt gjelder dette såkalte dobbeltplay-løsninger, der IP-telefonileverandører tilbyr bredbånd og gratis tellerskritt.

Lyse Tele dekker nå 18 regioner fra Kragerø til Vesterålen gjennom samarbeid med kraftleverandører.

Flest trippelkunder finnes i Lyse Teles eget distrikt i Rogaland, der selskapet har bygget ut med fiber til 19.000 husstander. Til sammen har man nå passert 35.000 trippelkunder.

Lyse har nå snart bygget til 30 prosent av hjemmemarkedet, og har investert 275 millioner kroner i fiber i Rogaland så langt.

Nylig inngikk Lyse Tele avtale med Viken Fibernett i Oslo, som kan bli et av de største vekstområder for Lyse Tele framover. Men også den mest konkurranseutsatte. Hafslund Tokom har nærmest samtidig lansert en tilsvarende tjeneste til Oslo-boere.

Administrerende direktør Toril Nag tror utbyggingen av fiber vil være enklere i Oslo enn i Rogaland, ettersom det i Oslo er lettere å spinne fiber på linjene på lufthengt lavspent.

Kostnadene for å installere fiber trippelnett er mellom 5.000 til 20.000 kroner alt avhengig av avstanden til noden og jordsmonnet, forteller Nag.

90 prosent av Lyse Tele kundene velger 4 Mb/s linje og 80 prosent velger TV-pakken med 22 kanaler. Dette har en månedlig pris på 768 kroner ifølge Nag.

20 prosent av kundene har valgt et utvidet TV-tilbud med 50 kanaler.

Lyse Tele tilbyr også 10 Mb/s og 50 Mb/s linjer.

50 Mbps Internett med trippeltjenester koster 1.450 kroner i måneden.

Lyses TV-løsning er såkalt IPTV, der TV-en har en portal, en åpningsside. Denne er i html, og kan lett redigeres og endres. Fra denne velger kunder det de vil se, enten vanlig TV, de siste lokalnyhetene, værmelding eller leiefilm.

Leie av video (video on demand) har nå begynt å ta av, men vi er fortsatt bare i startgropen selv om Lyse Tele var tidlig ute, mener Nag.

Det finnes et stadig økende antall aktører på markedet som nå tilbyr IPTV.

– Vi tror at forbruket av digitale tjenester, underholdning, opplæring, helse, sikkerhet, smarthus, vil drive båndbreddebehovet meget raskt i været, sier Nag.

Og at det bare er de som kan koble seg på gigabitforbindelser som vil føle at de kan ta i bruk alle tjenestene fra øverste hylle i årene som kommer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.