Har solgt over 600 millioner

Vi kjøper Windows 7-lisenser i bøtter og spann. Men greier Microsoft å gjenta suksessen?

Windows 7 er Microsofts mestselgende Windows-versjon noensinne.
Windows 7 er Microsofts mestselgende Windows-versjon noensinne. (Bilde: Microsoft)

Vi kjøper Windows 7-lisenser i bøtter og spann. Men greier Microsoft å gjenta suksessen?

Microsoft har siden lanseringen av Windows 7 i oktober 2009 igjen kunnet glede seg over svært gode salgstall, etter at Windows Vista bare ble en måtelig suksess. Fortsatt, to og et halvt år etter lanseringen, selger Windows 7 fortsatt godt.

Siden midten av januar i år har Microsoft omsatt ytterligere 75 millioner Windows 7-lisenser, noe som bringer totaltallet opp i hele 600 millioner. Dette fortalte Steven Guggenheimer, Microsofts OEM-sjef, under Computex-messen i Taiwan i går, ifølge en pressemelding fra Microsoft.

Microsoft solgte 240 millioner lisenser i løpet av det første året, noe som tyder på at den salgstakten – 75 millioner lisenser på 4,5 måneder – ikke har sunket så veldig mye.

Spørsmålet er om Microsoft greier å følge opp dette med Windows 8, eller om Windows 7 oppnår omtrent samme status som Windows XP fikk. Guggenheimer kaller den kommende lanseringen den største i selskapets historie, hvor både Windows for pc-er, servere, smartmobiler og integrerte systemer, vil lanseres omtrent samtidig med en rekke andre nye eller oppgraderte tjenester eller programvare, inkludert Windows Azure, Office 15, Xbox-spill, Skype og Bing.

Men i tillegg til å være en stor lansering, anses Windows 8-lanseringen også for å være blant de mer risikable. Mens Windows Vista stort sett på med optimisme blant Windows-brukerne, er det mer skepsis å spore nå. Dette skyldes i all hovedsak Microsoft har lagt så mye vekt på Metro-grensesnittet, som langt fra alle er overbevist om at er egnet for vanlige pc-er.

Skal Windows 8 bli en suksess, må mange svært mange lære seg å sette pris på Metro.
Skal Windows 8 bli en suksess, må mange svært mange lære seg å sette pris på Metro. Bilde: Microsoft

Mange har nok etterlyst mer fornyelse fra Microsofts side, men slik Windows 8 framstår, kan det være fornuftig av Microsoft bør utvide kapasiteten i supportavdelingene for en tid framover. I alle fall dersom personen i videoen nedenfor er representativ for flere enn noen få. Det skal innrømmes at det ikke er den nyeste testversjonen av Windows 8 han prøver ut, så enkelte ting kan nok være mer intuitive nå.

En del mener at Microsoft har en utgivelsessyklus for Windows som tilsier at annenhver versjonen av operativsystemet blir en fiasko, mens den andre halvparten blir en suksess. Windows 98 (spesielt SE) var relativt vellykket, Windows ME ville selv Microsoft helst glemme. Windows XP har vært en stor suksess, mens flere representanter for Microsoft har sagt at Vista var mindre bra. Windows 7 er helt klart vellykket, noe som ifølge trenden tilsier at Windows 8 ikke vil bli det.

Nå stemmer ikke denne oversikten helt, for mellom Windows 98 SE og Windows ME kom Microsoft med Windows 2000, som også ble godt mottatt i det markedet det ble rettet mot, profesjonelle pc-brukere.

    Les også:

Til toppen