Har startet sensuren

Google følger EU-krav om «retten til å bli glemt».

Har startet sensuren
Det nye varselet man kan få i Google-søket når man søker etter personen, betyr ikke nødvendigvis at noe har blitt fjernet. Bilde: digi.no

Google skal i løpet av torsdagen ha begynt å fjerne lenker fra søkeresultater etter navngitte personer, som følge av EU-dommen fra midten av mai angående personers rett til å bli glemt.

Sensuren av søkeresultatene gjelder kun i de europeiske utgavene av søketjenesten. De lenkede sidene blir ikke fjernet fra Googles indeks og vil kunne dukke opp i søk hvor andre søkeord benyttes.

Under resultatene av en del søk etter personnavn vises det nå en tekst (se bildet øverst i saken) som forteller at «noen søkeresultater kan ha blitt fjernet i henhold til europeiske lover om databeskyttelse». Det er er noe uklart om det er meningen at teksten skal vises i forbindelse med alt det Google oppfatter som personnavn – Financial Times skriver at det er slik, men helt konsekvent er det ikke. I noen tilfeller kan et personnavn tolkes til å være en annen form for objekt, for eksempel et norsk enkeltpersonsforetak.

– Dette er en ny prosess for oss. Hver forespørsel vil bli vurdert individuelt, og vi jobber så raskt som mulig for å komme gjennom køen. Vi vil fortsette å jobbe med datatilsyn og andre mens vi implementer dommen, sier en talsperson for Google til Financial Times.

Det er ikke kjent hvor mange søknader Google har mottatt i forbindelse med denne ordningen, men trolig er tallet et sted mellom 50 000 og 100 000.

    Les også:

Les mer om: