Western Digital HGST Ultrastar He12

Denne harddisken har ekstremt høy lagringskapasitet

Denne harddisken har ekstremt høy lagringskapasitet
(Bilde: Western Digital/HGST)

Det er gjerne SSD-er som får mest oppmerksomhet om dagen, men den gode, gamle harddisken er langt fra død – i hvert fall ikke når det er snakk om høy lagringskapasitet til en forholdsvis lav pris. 

HGST, som er et merkenavn eid av Western Digital, har nettopp annonsert en harddisk med en kapasitet på hele 14 terabyte (TB). Den nye harddisken vil komme på markedet i 2017, og vil være en større utgave av HGST Ultrastar He12 – en disk som ble lansert samtidig. 

Med en kapasitet på 14 TB er det nesten snakk om en verdensrekord. Konkurrenten Samsung lanserte nemlig tidligere i år en disk på hele 15,36 TB – Samsung PM1633a.

Fylt med helium

Den 14 terabyte store disken er beregnet på blant annet datasentre, og noe av hemmeligheten bak den høye kapasiteten er at disken er fylt med helium. Western Digital kaller dette for «HelioSeal».

Siden helium har 1/7 av tettheten til luft er det ifølge Western Digital mulig å gjøre platene i disken enda tynnere. Western Digital har i den 12 TB store HGST Ultrastar He12-disken fått plass til hele åtte plater, som ifølge dem selv er to mer enn i den disken som har høyest kapasitet av de som er fylt med luft. 

«Denne økte kapasiteten betyr økt lagringstetthet, som igjen reduserer behovene for datasenterinfrastruktur for å lagre en gitt mengde data», skriver Western Digital i en pressemelding.

SMR – Shingled Magnetic Recording

He12-plattformen vil som nevnt bli utvidet til 14 TB neste år, og produsenten vil da ta i bruk det som kalles Shingled Magnetic Recording (SMR). Dette er en måte å øke diskens kapasitet på ved at de magnetiske sporene som skrives til disken delvis overlapper de sporene som tidligere er skrevet. 

HGST Ultrastar He12 vil komme med enten et 12 Gbit/s SAS-grensesnitt eller et 6 Gbit/s SATA-grensesnitt. Disken vil være utstyrt med funksjonalitet for sikker sletting (Instant Secure Erase) og har innebygget mulighet for kryptering. MTBF er oppgitt til 2,5 millioner timer. 12 TB-versjonen er tilgjengelig i prøveversjon nå, og vil bli allment tilgjengelig første halvdel i 2017. 14 TB-versjonen kommer på markedet i midten av 2017.

Selv 14 TB blir imidlertid småtteri sammenlignet med det som skal være verdens største SSD. For ikke lenge siden viste nemlig Seagate frem en SSD med en kapasitet på hele 60 TB. Dette er imidlertid bare en teknologidemonstrasjon, mens Western Digitals 14 TB harddisk kommer snart på markedet.

Kommentarer (41)

Kommentarer (41)
Til toppen