IT-NORGE

Hederspris til norske TCP/IP-veteraner

Rosingakademiet æret Internett-pionerene Dag Belsnes, Yngvar Lundh og Pål Spilling.

Disse tre spilte en sentral rolle i utviklingen av TCP/IP, protokollen som ligger til grunn for Internett: (fra venstre) Dag Belsnes, Yngvar Lundh og Pål Spilling.
Disse tre spilte en sentral rolle i utviklingen av TCP/IP, protokollen som ligger til grunn for Internett: (fra venstre) Dag Belsnes, Yngvar Lundh og Pål Spilling. Foto: Cille Berglund, Dataforeningen
23. nov. 2010 - 08:27

Dataforeningen delte i går ut Rosingprisene for første gang siden 2008.

Hedersprisen gikk til Yngvar Lundh, Pål Spilling og Dag Belsnes for sin betydningsfulle medvirkning av utvikling av den grunnleggende Internett-teknologien, TCP/IP-protokollen.

Kreativitetsprisen gikk til Bipper for deres utvikling av programvaren for mobiltelefoner som skaper økt trygghet for barn.

I juryens begrunnelse for hedersprisen heter det:

[Internett] begynte i 1970-årene hvor flere interne datanett ble utviklet i USA og England. Professor Vinton Cerf, som tidligere har gjestet Rosing, tok initiativ til å utvikle teknologier for å sammenkoble slike datanett – derav internetting – og garantere at transport og adressering ble korrekt. Motivet var å kunne overføre data mellom maskiner tilkoblet vilkårlige datanett. Dette er TCP/IP-protokollsystemet.

Det er tre nordmenn som nevnes blant de 33 personene som var mest betydningsfulle i utviklingen av den grunnleggende Internett-teknologien. På en plakett ved Stanford University er navnene inngravert – Yngvar Lundh, Pål Spilling og Dag Belsnes.

I juryens begrunnelse for å gi kreativitetsprisen til Bipper heter det:

Vinneren har utviklet løsningen gjennom eget behov, som ikke ble dekket med de løsningene som fantes på det tidspunktet. I stede for å slå seg til tåls med at det ikke var noen løsning gikk vedkommende i gang med å lage en løsning på utfordringen. I vår stadig mer kompliserte verden blir det stadig oftere slik at det er de genialt enkle løsningene som fungerer best. Dette gjelder også for IKT prosjekter.

Vinneren har klart å utvikle en løsning i en veldig konkurranseutsatt nisje av IKT markedet og det er flott at et norsk selskap tør å slå på stortrommen i dette markedet.

Bipper legger foreldrekontroll rett inn i SIM-kortet på barnets mobiltelefon. Kontrollparametrene styres gjennom et nettsted. Ordningen gjør at foreldrene også kan følge med hvor barnet befinner seg. Systemet er lansert i Norge og Bulgaria.

De øvrige prisene ble fordelt slik:

  • Brukervennlighetsprisen gikk til CRM-leverandøren SuperOffice og deres utvikling av den «enkle og lettforståelige» PocketCRM.
  • Grønn IT-prisen gikk til BuildingSmart og Forsvarsbygg ved Knud Mohn, for «internasjonalt IT-arbeid som gir store klimagevinster innenfor byggenæringen».
  • IT-sikkerhetsprisen gikk til ID-tyveriprosjektet for å ha synliggjort farene ved identitetstyveri og «dermed også hindret sannsynligheten for denne typen svindel».
  • Årets IT-leder ble Ola Furu fra Capgemini, for sin «lederstil og evne til å motivere og engasjere».

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.