BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hele Danmark får Wimax

Danmark er første ute med et landdekkende nett med den nye Wimax-teknologien.

18. jan. 2005 - 08:18

butlerNetworks vil fra 1. februar i år tilby WiMax-basert nettverksaksess til bedrifter i hele Danmark. Bedriftene vil tilbyr forbindelser med minimum 4 Mb/s symmetrisk båndbredde. Tjenesten skal være basert på selskapets eksisterende infrastruktur og vil bli markedsført og solgt gjennom flere utvalgte partnere.

- Med kombinasjonen av WiMax, FWA (Fixed Wireless Access - red. adm), radiokjeder og fiberoptiske forbindelser, er det for første gang etablert et troverdig og 100 prosent uavhengig alternativ til TDC. Helt siden telemonopolet formelt ble opphevet, har det vært de siste kilometerne - fra nettverksknutepunkt til kunde - som har voldt problemer. Dette problemet har vi løst nå, sier Søren Støvring-Hallson, administrerende direktør i butlerNetworks, i en pressemelding.

Selskapet har en rekke partnere, inkludert de fleste danske teleselskaper, bortsett fra TDC. Disse partnerselskapene tilbyr blant annet Internett-aksess, VPN, hosting, bredbåndstelefoni og ASP-tjenester basert på butlerNetworks' infrastruktur. De viktigste av disse partnerne vil tilby WiMax-baserte tjenester fra 1. februar.

- Vi regner med å prissette WiMax særdeles attraktivt, for å oppnå så rask utbredelse som mulig, sier Støvring-Hallson, som mener at mangelen på et alternativ til TDCs kobberbaserte løsninger, har fungert som en bremsekloss for utviklingen av nye, innovative teleløsninger for dansk næringsliv.

Selv om WiMax-teknologien, som er basert IEEE 802.16-2004-standarden, er blitt mye omtalt, er det ennå ikke kommet sertifiserte sluttprodukter på markedet. Den første WiMax-sertifiserte brikken ble annonsert for mindre enn en uke siden. Sertifisert utstyr for sluttbrukere – i dette tilfellet operatører og internettilbydere – antas å være på markedet i løpet av andre kvartal.

Det betyr ikke nødvendigvis at utstyret butlerNetworks har valgt å benytte, ikke er i henhold til spesifikasjonen.

Selv om WiMax-tjenesten i første omgang vil være forbeholdt bedriftskunder, er det ifølge butlerNetworks ingenting som hindrer at det på et senere tidspunkt vil komme et tilbud for private. Konkrete planer har selskapet derimot ikke.

- Det er ingen tvil om at det med vårt WiMax-tilbud vil være en relativt enkelt sak å etablere et tilbud til private, i samarbeid med én eller flere partnere. Det det er dog en rekke hindre akkurat nå, blant annet finnes det ennå ikke billig, masseprodusert utstyrt til private, sier Støvring-Hallson.

- Vi ser på WiMax som en fantastisk mulighet for å samle den alternative telebransje. Grovt sagt kan man si, at vi skal holde opp med å konkurrere med oss selv om de 20 prosent av markedet, som de alternative leverandørene sitter på, og i stedet konsentrere oss om å gjøre innhugg i TDCs 80 prosent, sier Støvring-Hallson.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.