5G, gratis Wi-Fi og minst 100 Mbit/s til alle

EU-kommisjonen har lagt frem sin handlingsplan for de neste årene.

5G, gratis Wi-Fi og minst 100 Mbit/s til alle
(Bilde: EC - Audiovisual Service)

EU-kommisjonen har lagt frem sin handlingsplan for de neste årene.

EU-kommisjonen har lagt frem sin handlingsplan for utrulling av 5G i Europa, og i planen går det frem at EU ønsker at alle byer og hovedferdselsårer skal ha uavbrutt 5G-dekning innen 2025. Det skriver bransjenettstedet Inside Telecom (abonnementstjeneste).

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker fortalte i en tale i går at han ønsker at minst én by i hvert EU-land skal ha rullet ut et kommersielt 5G-mobilnett innen 2020, ifølge BBC. De første prøvene vil starte allerede i 2018, allerede før 5G vil være en vedtatt standard.

– Europa har ambisjoner om å lede utrullingen av 5G, sa Günther Oettinger i EU-kommisjonen ifølge BBC.

Vil også ha gratis Wi-Fi

Det er ikke bare 5G som står på EUs planer for de kommende årene. 

Juncker uttalte at digitale teknologier gjennomsyrer alle aspekter ved livene våre, og at alle derfor bør være i stand til å komme seg online. Det bør ikke spille noen rolle hvor du bor, eller hvor mye du tjener, fortalte han.

– Så vi foreslår i dag å utstyre alle europeiske landsbyer og alle byer med gratis trådløst nett i de områdene der folk samles, innen 2020.

Med dette menes blant annet sykehus, biblioteker, parker og rundt offentlige bygg og samlingssteder. Initiativet har fått navnet WIFI4EU, og ifølge Inside Telecom vil EU-kommisjonen bidra med 120 millioner euro – rundt 1,1 milliarder norske kroner – som lokale myndigheter i hele EU-sonen kan søke støtte fra. 

EU-kommisjonen vil at minst 6000-8000 lokale samfunn skal få tilgang til ordningen, og forventer rundt 40-50 millioner Wi-Fi-tilkoblinger om dagen.  

Alle husholdninger skal ha tilgang til minst 100 Mbit/s

EU-kommisjonen har også meninger om hvilke hastigheter vi bør kunne forvente å få. Ifølge kommisjonen skal alle husholdninger kunne få bredbånd med en hastighet på minst 100 Mbit/s innen 2025 – og det skal være mulig å oppgradere til en hastighet på én gigabit. 

Sykehus, administrasjonssentere og offentlige tjenester som er avhengige av digitale teknologier skal ifølge handlingsplanen ha tilgang til nedlastings- og opplastingshastigheter på 1 Gbit/s.

Bransjeorganisasjonen FTTH Council Europe skriver i en pressemelding at de er positive til EUs mål, og at det sender et viktig signal om at investeringer i fiberbredbånd prioriteres.

– Det blir viktig å unngå et gigabitklasseskille. Fibernett kan gi betydelig bedre offentlige tjenester samtidig som de gir vekst i lokal produktivitet, sier Fitori i en pressemelding.

Du kan lese detaljert informasjon om EU-kommisjonens handlingsplan hos vårt søsternettsted Inside Telecom:

Kommentarer (12)

Kommentarer (12)
Til toppen