AVTALER & KONTRAKTER

Helse-Norge stopper SAP-prosjekt

Sier opp 710 millioners-avtale med IBM.

31. aug. 2011 - 16:18

IBM skrev i september 2010 under en gigantkontrakt om innføring av nytt logistikk- og økonomisystem basert på SAP – for alle norske helseforetak.

Prestisjeoppdraget hadde en estimert verdi på svimlende 710 millioner kroner, men nå glipper avtalen for IBM.

Helseregionene har valgt å avbestille leveransen. Bruddet betyr at det må legges nye planer.

- Årsaken er at forprosjektet har avdekket at arbeidet ville bli mer krevende enn forutsatt, sier Helse Midt-Norges direktør for prosjektstyring, Bård Helge Hofstad til digi.no.

Verken han eller IBM ønsker å si hvor mye dyrere prosjektet ville blitt hvis det ikke hadde blitt stanset, eller gi ytterligere detaljer knyttet til årsaken til sprekken.

- Dette er fortsatt en del av dialogen vi har med leverandøren, så det kan jeg dessverre ikke kommentere, sier Hofstad.

Han forteller at de har brukt 25 millioner kroner bare på anskaffelsesdelen av prosjektet.

I forprosjektet har det påløpt ytterligere kostnader. Hva den endelige regningen blir for det havarerte samarbeidet, er ennå uvisst.

- Sluttoppgjøret blir først avklart når prosessen med IBM er gjennomført. Det regner vi med vil kunne la seg gjøre i løpet av en måned. Hvorvidt det blir behov for en forhandling vet vi ikke ennå, men jeg er helt sikker på at vi får en ryddig dialog med leverandøren.

Prosjektdirektøren understreker at forprosjektet har gitt dem kunnskap og et grunnlag for felles standarder, og et grunnlag for å gå videre med en alternativ anskaffelse. Ifølge Hofstad skal de bygge på arbeidet som er gjort så langt.

For IBMs del betyr oppsigelsen av avtalen at de får et inntektsbortfall i mange hundre millioners-klassen. De ønsker ikke å kommenterene de økonomiske sidene ved bortfallet av opdraget.

Ingen mister jobben

De avviser imidlertid at de risikerer å måtte nedbemanne som følge av at kontrakten nå går i vasken.

- Vi har andre prosjekter å bruke ressursene på. Vår business fortsetter med stor tyngde innenfor helse og våre andre forretningsområder, sier IBMs kommunikasjonsdirektør Ingvild Grimstad til digi.no.

For Helse Midt-Norge fortsetter nå jakten på alternative løsninger. Det ligger i kortene at de må i gang med en ny anbudskonkurranse, med de forsinkelsene det innebærer.

- For det første har vi fortsatt behov for samordning og standardisering. Det arbeidet har jo delvis gått innenfor prosjektet og mellom helseforetakene. Det arbeidet fortsetter. Så har noen helseforetak behov for logistikk- og økonomisystem, og har behov for dette tidligere enn andre. Vi jobber nå med å vurdere hvordan vi skal gå videre. At vi vil gå videre med en alternativ prosess kommer naturlig av behovet, sier prosjektdirektør Bård Helge Hofstad.

Det kan åpne mulighete for at IBMs konkurrenter EDB Ergogroup eller Accenture igjen kan komme på banen. Begge tapte anbudet ved forrige korsvei.

Den gangen leverte Accenture et anbud, basert på Oracle-programvare, som ifølge Finansavisen lå minst 100 millioner kroner under tilbudet fra IBM. At de likevel ikke nådde opp ble møtt med sjokk og vantro, og selskapet klaget på anbudsprosessen som de opplevde som urettferdig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

IBM er heller ikke uaktuell i kampen om å bli leverandør i en alternativ prosess, bekrefter Helse Midt-Norge.

- IBM er jo et stort globalt selskap, som har blinket ut helse-Norge som satsingsområde fremover. Vi har en dialog med dem nå, og når vi går videre vil IBM stille på lik linje med andre leverandører, sier Hofstad.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.