Helskog.com skal hjelpe journalister med å grave

TV 2-journalist Gerhard Helskog deler sine små gravetips med andre på Helskog.com.

Mest kjent er han for programmet "Rikets tilstand" som har som mål å gå bak fasaden i det norske samfunnet. Både Frp-politiker Jan Simonsen og muslimske imamer har fått mye uønkset publisitet ved hjelp av Helskogs graveprogram på TV 2.

Nå vil journalisten dele endel av sine arbeidsmetoder med kolleger....og andre nettsurfere. Under domenet Helskog.com har han samlet mange ressurser som kan være til nytte for folk som liker å bakse litt med offentlige registre og andre databaser.

Ved første blikk ser tjenesten kun ut som en tradisjonell lenkesamling, sortert under ulike emner og med ulike søketjenester lagt inn for frisøk. Ifølge pressemeldingen skal alle lenkene være vurdert på forhånd. Ulike beskrivelser skal i mange tilfeller være små instruksjoner for hvordan man mest effektivt kan hente ut informasjon.

Tjenesten er støttet økonomisk av Helskogs arbeidsgiver TV 2, uten at dette gir noen som helst forpliktelse i forhold til innholdet, hevder Helskog. I TV 2 driver han gravende journalistikk, men per i dag ser ikke tjenesten ut til å være en alvorlig konkurrent til TV 2s nettsider om Rikets tilstand.

Helskog sier i en pressemelding at dette er et idealistisk prosjekt som skal være åpent og gratis for alle.

- Som journalist har jeg savnet et nettsted som er spesielt laget for oss som graver frem informasjon, sier Helskog.

- Jeg orket ikke vente på at noen andre skulle lage et slikt hjelpemiddel, derfor gikk jeg sammen med Mediekompaniet for å lage dette verktøyet selv. Nå som vi har alt samlet, kan vi ikke være så knuslete at vi ikke deler med andre. Derfor legger vi det ut helt åpent, sier han.

- Vi ser at alminnelig folk, som ikke er journalister, allerede har funnet siden og begynt å bruke den. Det er flott. Det beste vi kan oppnå er at alminnelige borgere får bedre informasjon, sier Helskog.

Sidene er utviklet i samarbeid med Roy Tore Jensen i Mediekompaniet. Jensen har i flere år arbeidet som researcher i TV 2 og er, ifølge Helskog, en uvanlig dyktig graver.

- Roy Tore er i stand til å sette sammen rikholdige profiler på mennesker og firmaer. Ved å tråle gjennom alt fra eiendomsregistre, Brønnøysund, kredittopplysninger, tekstarkiver og andre registre, er det forbløffende hvor mye han kommer opp med. Det er disse mulighetene vi nå har systematisert og lagt åpent frem.

Til toppen