SIKKERHET

Hemmelige agenter brukte jobb-epost til å bestille overtidsmat. Nå er adressene lekket

Lekkasjen avslører telefonnummer til flere ansatte i FSB.

Et sykkelbud klar til å levere mat. En lekkasje fra Yandex Food inneholder ifølge sikkerhetsforskere kontaktinformasjonen til flere ansatte i russisk etterretning.
Et sykkelbud klar til å levere mat. En lekkasje fra Yandex Food inneholder ifølge sikkerhetsforskere kontaktinformasjonen til flere ansatte i russisk etterretning. Foto: RG72 (CC BY-SA 4.0)
4. apr. 2022 - 19:00

En stor datalekkasje fra den russiske matleveringstjenesten Yandex Food, som er en del av Yandex – Russlands svar på Google – har ført til at sikkerhetsforskere har funnet kontaktinformasjon til ansatte i den føderale sikkerhetstjenesten i Russland (FSB) og Russlands etterretningstjeneste (GRU). Det skriver The Verge.

Yandex uttalte seg om lekkasjen 1. mars i år, og sa det var en ansatt som hadde lekket dataene, og at lekkasjen ikke inneholdt brukeres innloggingsinformasjon.

Selskapet ble truet med en bot på 100.000 rubler - cirka 10.000 kroner med dagens kurs - fra den russiske kommunikasjonsmyndigheten.

Forskerne i forskningskollektivet Bellingcat hevder at de har gjennom sin forskning blant annet funnet personer knyttet til forgiftningen av opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Dette gjorde de ved å bruke en telefonliste forskerne fra Bellingcat hadde funnet i en tidligere etterforskning.

Les også

Forskjell på etterretningstjenestene

Personen som Bellingcat hevder planla forgiftningen av Navalnyj hadde også brukt sin jobb-e-post i FSB i registreringen hos Yandex Food.

Gjennom søk av lister som forskningskollektivet hadde på ansatte i FSB og GRU fant de ut at det var forskjell på holdningene til etterretningstjenestene innenriks og utenriks.

Selv om forskerne fant brukere som de hevder er ansatte i GRU, fant de kun fire leveringer i området rundt GRUs hovedkvarter.

Moskva-hovedkvarteret til FSB dukket derimot 20 ganger opp i lekkasjen, sammen med instruksjoner for når budet skulle ringe, hvor det skulle leveres og at området var lukket. En av leveringsinstruksjonene ved hovedkvarteret til FSB lød slik:

– Lukket område. Gå til sjekkpunkt. Ring [telefonnummer] ti minutter før du ankommer.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.