MICROSOFT

Henger etter Apple og Google: – Windows på mobil må bli et 64-bit OS

Det er lenge siden forrige Windows-mobillansering fra Microsoft, men selskapet lover at de ikke har gitt opp satsningen. Bildet viser Lumia 950, som kom i fjor.
Det er lenge siden forrige Windows-mobillansering fra Microsoft, men selskapet lover at de ikke har gitt opp satsningen. Bildet viser Lumia 950, som kom i fjor. Bilde: Kurt Lekanger
4. okt. 2016 - 13:21

Mens både Googles Android og Apples iOS for lengst har gått over fra 32 til 64 bit, henger Microsofts Windows 10 Mobile-operativsystem etter – og eksisterer kun i en 32-bit-versjon.

Under en presentasjon på utviklerkonferansen Ignite i Atlanta forrige uke la imidlertid selskapet frem sine planer om å gå fra 32 til 64 bit. Det skriver Computerworld.

Tak på 4 GB arbeidsminne

De fleste moderne mobiltelefoner – også Windows-mobiler – benytter 64-bit prosessorer fra Qualcomm, basert på ARM-arkitekturen. Likevel er altså Windows 10 for Mobile et 32-bit operativsystem.

Jason Whitehorn i Microsofts Windows and Devices Group uttalte på Ignite at dette ikke er et problem i dag.

– 32 bit er egentlig ikke en begrensning for oss, siden alle enhetene i dag har 4 GB RAM eller mindre. Men det vil endre seg i løpet av de neste par årene, sa Jason Whitehorn, som understreket at selskapet ser viktigheten av å få operativsystemet over til 64 bit.

Et 32-bits operativsystem, som Windows 10 Mobile, har en begrensning på 4 GB arbeidsminne (RAM), og det er derfor nødvendig med et 64-bit operativsystem blant annet for å kunne adressere mer minne. 

Whitehorn sa ingenting om når Microsoft eventuelt kan være klare med en 64-bit-versjon av Windows for mobiltelefoner, men siden det allerede i dag finnes mobiltelefoner med 4 GB arbeidsminne er det sannsynlig at det kommer til å skje ganske snart. Løsninger som Microsoft Continuum gjør det også mulig å koble mobiltelefonen til ekstern skjerm og bruke den mer eller mindre som en vanlig PC – og den typen bruk kan kanskje tvinge frem behov for mer arbeidsminne på sikt.

– Dropper ikke Windows 10 Mobile

Selv om det  kan virke som om Microsoft har tonet ned satsningen på Windows på mobil, understreket imidlertid Microsoft at de vil fortsette å forbedre mobilversjonen. Ifølge Gartner er markedsandelen til Windows Mobile nå på bare 0,6 prosent – ned fra 2,5 prosent for ett år siden.

– Det er mange rykter i markedet om at Microsoft beveger seg bort fra Windows 10 Mobile. Svaret er veldig klart: Ja, vi satser på Windows 10 Mobile-operativsystemet, for å bygge et operativsystem for maskinvareprodusenter, sa Alan Meeus, produktsjef for Windows 10 Mobile.

Meeus sier imidlertid at de har «refokusert» satsningen på Windows 10 Mobile, men at de også vil fortsette å investere i egen maskinvare i fremtiden.

– Men vi har ingenting vi kan annonsere eller si noe om ennå.

Også i vår måtte Microsoft ut og dempe bekymringene om fremtiden til Windows på mobil: Microsoft lover å satse på Windows Mobile i årevis »

Hele presentasjonen fra Ignite kan du se her: 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.