Henter millioner til mobile lynmeldinger

Det norske selskapet Colibria har i fem år utviklet nye lynmeldingstjenester for mobiler. Nå trenger de millioner til å lansere produktene, og det har de fått.

Tobakksarving Johan H Andreasen jr. er blant investorene, som til sammen skyter inn 66 millioner i selskapet.

Teknologien deres tilsvarer Microsofts Instant Messager, men bare for mobil. Med denne teknologien kan folk sende hverandre meldinger fortløpende, til en svært mye lavere pris enn SMS.

Tjenesten gjør det mulig å se hvilke av kontaktene som er pålogget, og forskjellige statuser som de melder om, for eksempel ”opptatt” eller ”på reise”.

De norske teleoperatørene har så langt ikke vært interessert i slike tjenester, kanskje av frykt for at de kan skade milliardinntektene de har på SMS. Det finnes derfor ingen norske priseksempler, men i prinsippet kan slike meldinger sendes uten andre kostnader enn prisen på datatrafikken. For meldinger på noen få tegn blir dette mindre enn en hundrededel av prisen på en SMS.

Colibria har kontrakt med spanske Telefonica og finske Saunalahti. Videre innsalg krever tid og ressurser, for innsalgsprosessen til de store teleselskapene er lang, melder selskapet.

- Pengene vil bli brukt primært for å bygge opp kanaler til markedet, sier Colibrias administrerende direktør Keith Gibson til Dagens Næringsliv.

Colibrias tjenester er basert på IMPS-standarden, og en klient for denne typen tjenester er allerede innebygget i mange mobiltelefoner. Men Telenor og Netcom har altså ikke åpnet for denne typen tjenester. Da digi.no tidligere i år spurte når tjenesten er klar for Norge, kunne ikke direktør for salg og forretningsutvikling Anders Teslo, love noe.

- Spør operatørene. Jeg håper for forbrukernes del at det kommer i løpet av året. Det jobbes med dette andre steder i Europa og det er synd om vi skulle henge etter, sa han.

Til toppen