BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er Chromebook

De første PC-ene med Googles operativsystem lanseres i juni.

12. mai 2011 - 09:24

For snart to år siden avslørte Google sine ambisjoner om å tilby eget operativsystem til pc-er, og utfordre hegemoniet til Microsoft.

Chrome OS kan sees på som et paradigmeskifte, der programvare og innhold nesten utelukkende formidles over Internett. Maskinen booter rett til nettleseren med samme navn.

Chromebook

I går kunngjorde Google de to første maskinene i en ny kategori de omtaler som «Chromebook». En modell fra Samsung og en annen fra Acer.

Begge er enkle bærbare med tokjernet Intel Atom-prosessor, høyoppløst webkamera, 2 USB-porter, 4-i-en minnekortleser, tastatur i full størrelse, og en vekt på under halvannen kilo.

Chromebook fra Samsung (øverst) tilbys i to ulike farger. Modellen fra Acer under har litt mindre skjerm og en lavere pris.
Chromebook fra Samsung (øverst) tilbys i to ulike farger. Modellen fra Acer under har litt mindre skjerm og en lavere pris.

Samsung-modellen er størst med en 12,1 tommers skjerm (1280x800) og 8,5 timers batteritid. Prisen er 429 dollar med WiFi. Legg på 80 dollar for innebygget mobilt bredbånd (3G).

En rimeligere Acer-variant skal koste fra 349 dollar. Denne har 11,6 tommers skjerm, seks timers batteritid og dessuten HDMI-utgang.

Selges i syv land

Begge selges i USA og seks europeiske land fra midten av juni, inkludert Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Italia og Spania. Vi kjenner ikke tidspunkt for norgeslansering.

Dette er første gang Googles nye operativsystem tilbys i kommersielle produkter. En betautgave har vært i omløp en stund, for utprøving på en prototypmaskin som Google har gitt bort til flere tusen utviklere. digi.no fikk prøve denne i januar. Les våre inntrykk her: Lykkelig i nettskyen.

Googles produktsjef Sundar Pichai viste et raskt bilde av en Chromebox fra Samsung. <i>Bilde: Engadget</i>
Googles produktsjef Sundar Pichai viste et raskt bilde av en Chromebox fra Samsung. Bilde: Engadget

Under gårsdagens seanse på Googles utviklerkonferanse I/O presenterte produktsjef Sundar Pichai en rekke nyheter knyttet til Chrome OS. En rekke av svakhetene vi påpekte i vår test har blitt rettet opp, men dette kommer vi tilbake til i en egen artikkel.

Chromebox - til bedrifter

Google viste også frem en kommende produktkategori med samme operativsystem kalt «Chromebox», som i form og utseende ligner veldig på Mac Mini. Samsung er blant leverandørene som skal tilby dette.

Boksen leveres uten skjerm og skal være myntet på bedriftsmarkedet. Google var foruten dette svært sparsomme med detaljer om dette produktet.

Kilder:
SF Chronicle, LA Times, Techspot.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.