ANALYSER

Her er de største bærbare-dreperne

Bærbare PC-er er tåler ikke mye, men mange skader kan unngås. Glemte kulepenner er en.

8. des. 2006 - 11:34

Stasjonære maskiner ser ut til å være utrydningstruet, for selv i privatmarkedet tar nå bærbare maskiner over og i næringslivet er de nesten standard. Fordelene er mange, men det store plusset er nettopp bærbarheten.

Og dermed har man også den største ulempen: Avanserte ting med mye plast som bæres rundt, kan skades på utallige måter en stasjonær maskin med stålkasse og separat skjerm og mus ikke kan.

Konsekvensene av en skade blir fort monumentale, påpeker Gartner. Går tastaturet, skjerm eller mus i stykker på en stasjonær maskin, kan komponentene byttes på noen sekunder - av brukeren selv eller IT-personale. Det samme gjelder også komponenter som minnebrikker, skjermkort og strømforsyning - alle komponentene er helt standard og kan lett byttes.

Slik er det ikke med bærbare: De aller fleste feil kan ikke en gang løses av egne IT-folk, maskinen må sendes til autorisert verksteder. Dermed er brukeren uten sin maskin og trolig mye data i mange dager.

Thinkpad-maskinene som IBM lagde, men solgte til Lenovo, er kjent for noen av de mest hardføre, men likevel langt fra usårbare maskinene. Lenovo reparerer skadede maskiner selv.

digi.no spurte derfor selskapet om en liste over de største bærbare-dreperne:

Her er hva du bør tenke på for å unngå skader på din bærbar PC.

Den største kilden til død maskin er skadet skjerm. LCD-skjermer tåler rett og slett lite, og når maskinen ligger med skjermen vendt ut i en veske eller mistes i gulvet, skal det ikke mye til.

Men storkunde-ansvarlig i Lenovo Norge, Lars J. Pedersen, forteller om en annen og mindre kjent grunn til skjermskader.

- Mange glemmer igjen penner oppe på tastaturet eller foran tastaturet helt inn mot skjerm. Når man da lukker du igjen maskinen, oppstår det ofte skjerm-skader, påpeker han.

- En maskin som behandles fornuftig kan har nå en snitt-brukstid på tre år, men Pedersen påpeker at mange større kunder beholder de solid byggede Thinkpad-maskinene i fire år.

Skjermen er også kilde til andre former for skader. Service-leverandører med erfaring på maskiner fra andre leverandører forteller til Lenovo at slitasje på kabel mellom maskin og skjerm og eller skjermhengsler som er bøyd for langt er klassiske problemer.

Den nest vanligst årsaken til at Lenovo-maskiner kommer inn på reparasjon er at harddisken har feilet. Dette understreker det økte behovet for backup på bærbare.

Her er resten av listen fra Lenovo.

Den 4. vanligste skadeårsak er ødelagt hovedkort fordi hard håndtering rett og slett har klart å vridd maskinen .

5 plass tas av vanlig slitasje på viktige komponenter som for eksempel optisk enhet

6. plass er sprekker i deksler (slitasje og hard håndtering)

7. plass er programvare-relaterte feil som rettes ved hjelp av en recovery på PCen

8: På 8. plass dukker det opp en dramatisk og altomfattende skade: Maskinen er rett slett helt knust av brukeren. Årsak: Han/hun har har satt fra seg PC-vesken og så rygget over den med bilen, forteller Pedersen. Dette er ofte ikke noen reparasjonsjobb, men harddisken kan gjerne reddes.

9: Kaffe, vann og brus sølt veske i tastatur kommer først på 9. plass, for Lenovo og noen andre leverandører selger maskiner med "dreneringsrør" i tastaturet. Dette redder mye, men store mengder væske kan likevel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.