Her er den norske Skype-utfordreren

Norske Phonzo vil slå Skype og teleselskapene på billig mobiltelefoni.

Norske Phonzo vil slå Skype og teleselskapene på billig mobiltelefoni.

I formiddag lanserte Sandefjord-selskapet Phonzo sin konkurrent til Skype, det etterhvert svært populære programmet for å ringe mellom PC-er. Bak Phonzo står blant annet MPX og Itegra-gründer Bjørn Erik Tholfsen.

Norske Phonzo ligner veldig på Skype. Det er en programvaretelefon, såkalt softphone. Den gir adgang til å snakke gratis mellom brukerne, og betale for kommunikasjon mot mobiler og vanlige fasttelefoner, som Skype etter hvert også har lansert.

Forskjellen er i hovedsak hvordan de går frem. Mens Skype først skaffet seg en stor base av gratisbrukere som snakker over internett, fokuserer Phonzo fra starten av på telefoni med vanlige mobiler og fasttelefoner.

Som med Skype, er det gratis å ringe andre brukere. Men foreløpig har ikke selskapet åpnet for at man kan laste ned klienten uten å være kunde. Det er så langt bare nordmenn som kan bli kunder. Dermed kan man ikke snakke gratis med bekjente i andre land.

Planen er å etablere seg i hele Skandinavia, og ekspandere derfra hvis alt går bra.

Phonzo kaller produktet sitt en fullverdig telefon på PC og PDA. Forutsetningen er at man har tilgang til bredbåndsnettverk med minst 128 kilobit per sekund hastighet både opp- og nedlasting.

- Vi posisjonerer oss for mobil IP-telefoni, sier teknisk direktør, Agnar Aars

Foreløpig er det snakk om kun telefoni, men nye tjenester vil komme fortløpende, hevder selskapet. Blant annet lover de SMS til en langt billigere penge enn i dag, og muligheten for å kunne se hvem av brukerens kontakter som er logget på Phonzo.

En test på pressekonferansen mot tidligere proffsyklist og Tour de France-kommentator Dag Otto Lauritzen, gikk relativt galt. Linjen falt ned mange ganger, og selv om lyden var god, hørtes det ut som forsinkelsen var relativt stor. Lauritzen var ute på sykkeltur i Spania og ble oppringt på sin GSM-telefon. Phonzo skyldte på dekningsforholdene i Spania.

Teknologien bak Phonzo er bare delvis eid av selskapet.

- Systemet er SIP-basert og benytter kommersielle løsninger som vi har kjøpt og delvis skrudd sammen selv, forteller teknisk direktør, Agnar Aars.

Han forteller at de har basert seg mye på innleid arbeidskraft. Så langt har de tre teknisk ansatte, og skal raskt skaffe seg flere.

Som nettelefon skal Phonzo kunne tas med hvor som helst i verden, og vil bli markedsført på mobilitet. Problemet når man er ute på reise, er at WLAN-tilgang i et fremmed nett ofte er langt fra gratis, og bare tilgjengelig noen steder.

- Hvor lenge tror du det vil vare? Det vil komme flere åpne soner, og vi vil jobbe aktivt med partnerskap med leverandører av trådløst nett, sier administrerende direktør i Phonzo Pål-Vidar Lundquist.

Foreløpig er systemet bare tilgjengelig for Windows og Microsofts Pocket PC for mobile terminaler. Mac er for små til å være veldig interessante, mener selskapet. Linux er av en viss interesse, mens det å få ut en klient for Symbian står høyere oppe på prioriteringslisten.

- Noen vil hevde at vi er tidlig ute, men vi tror det er lurt å posisjonere seg. Det kommer flere telefoner med WLAN, og dette kan brukes på GPRS, EDGE eller UMTS, sier Aars.

Han innrømmer at IP-telefoni over UMTS vil gi noe forsinkelse, ikke på grunn av båndbredden, men fordi nettverket foreløpig ikke svarer raskt nok.

Phonzo hevder å ha markedets rimeligste takster. det har de regnet seg frem til ved å sette opp en gjennomsnittsbruker, uten å oppgi nøyaktig hva denne brukeren ringer.

Til fasttelefon i Norge er prisen 14 øre per minutt, til mobil koster det 1,19. Prisen til de landene selskapet mener nordmenn ringer mest, er prisen 14 øre per minutt, mens mobiler i disse landene koster 1,99 kroner å nå.

Til toppen