Her er den triste sannheten om Wimax

I en fersk analyse, punkterer Gartner de høytflyvende løftene om hva WiMax, neste generasjons trådløse nett, skal gi.

I en fersk analyse, punkterer Gartner de høytflyvende løftene om hva WiMax, neste generasjons trådløse nett, skal gi.

WiMax er kanskje den aller mest omtalte teknologiene i både IT- og telebransjen for tiden. Dagens trådløse WLAN (802.11x) har i utgangspunktet en rekkevidde på noen hundre meter, men WiMax vil skal servere trådløst bredbånd over avstander på opp til 50 kilometer - påstås det.

Dermed vil WiMax radikalt endre store deler av dagens telemarked. Går alt som man håper, vil WiMax både bli en konkurrent til telefonibaserte bredbåndslinjer som ADSL, de nye 3G/UMTS-mobilnettene og annet radiolinjeutstyr.

I en fersk analyse servere analyseselskapet Gartner gode nyheter, men gir samtidig IT og telebransjen en solid kalddusj.

De gode nyhetene er at Gartner mener at bransjestandardkrigen som truet utviklingen allerede er over.

WiMax heter egentlig IEEE 802.16 og konkurrerer i utgangspunktet med IEEE 802.20-standarden.

Det er allerede lansert 802.20-utstyr fra selskaper som ArrayComm, Flarion Technologies og IPWireless, men disse virker ikke om hverandre. Utviklingen av 802.20 har i realiteten stoppet opp, og leverandører som tidligere støtte 802.20 har hoppet over til WiMax. ”802.20 er ikke regnet å overleve” skriver Gartner kort.

WiMax, derimot, er en etablert standard med store og tunge støttespiller. Men, påpeker Gartner, rekkevidden og båndbredden som vanligvis oppgis for WiMax, var et mål og den vil aldri bli realisert.

”WiMax vil aldri levere 70 Mbits per sekund og 50 kilometers rekkevidde”, skriver Gartner kort og brutalt i sin analyse.

WiMax vil gi enten høy rekkevidde eller høy båndbredde. Du må velge, du får ikke begge samtidig. Ifølge Intel, forteller Gartner, vil for eksempel mobilversjonen av WiMax (802.16e-standarden) gi 15 Mbits per sekund over rekkevidder på 3-5 kilometer.

Mobilversjonen er dessuten på langt nær ferdig utviklet - store tekniske utfordringer gjenstår før man når selv Intels mål, påpeker analyseselskapet. WiMax-versjonen for stasjonære antenner heter 802.16d.

Gartner mener likevel WiMax er et viktig gjennombrudd og deler fremtidig bruk i tre muligheter – langtransport, aksess og mobil.

Langtransport

Det første markedet for WiMax er sammenkobling av dagens WLAN-nett. Ved å bruke 802.11b eller g som spredenett og koble sammen disse sonene med WiMax, får man store trådløse nett. Det er her leverandører som Siemens, Alcatel og Alvarion satser først. Slike produkter kommer trolig i salg før sommeren neste år, men prisnivå er ukjent.

Aksess

Antennene som skal la WiMax brukes som alternative til for eksempel faste ADSL-linjer, er ennå ikke ferdige, og når de kommer i salg vil de måtes siktes inn, noe som krever en installatør. Trolig kommer løsninger i salg mot slutten av 2005 eller begynnelsen av 2006, spår Gartner. Utstyr som fungerer som dagens WLAN-utstyr - som kan brukes innendørs uten innretting - kommer først i 2007.

Gartner tror derfor WiMax først og fremst vil brukes der avstandene utelukker ADSL i dag. Dette er tilfelle for mange kunder i Norge. British Telecom er i gang med tester på dette i utkantstrøk i Irland og Skottland.

Mobil

Det vil være mulig å lage mobile WiMax-løsninger, men strømforbruket vil i utgangspunktet bli høyt. Dette vil være en sperre for bruken i mobiler og bærbare PC-er – med mindre det skjer omfattende gjennombrudd i utviklingen.

Uten høy effekt, blir rekkevidden eller båndbredden lav. Intel har som mål å utvide dagens Centrino-merkede bærbare PC-er til både å ha WLAN og WiMax mot slutten av 2006, men dette tror ikke Gartner at Intel vil rekke.

Gartner påpeker dessuten en annen og like viktig problem for WiMax. Leverandører tar i bruk forskjellige frekvensbånd utover det vanlige 2,4 Ghz-båndet, som også dagens WLAN-nett bruker. Hvilke bånd som plukkes, avhenger av hva som er ledig, og dette varierer fra land til land.

Dette vil gjøre at WiMax-utstyr ikke vil fungerer overalt i verden, men vil være begrenset til soner eller det enkelte lands ledige frekvensbånd og lovverk.

Til toppen