Svartelisting av domenenavn kan gi et ekstra vern mot digitale trusler.
Svartelisting av domenenavn kan gi et ekstra vern mot digitale trusler. (Bilde: Illustrasjon Colourbox / digi.no)

Quad9

Her er en ny DNS-tjener som skal stanse kjente datatrusler, hacking og skadevare

Quad9 er navnet på en ny DNS-tjeneste som blokkerer kjente trusler.

Bruk av tjenesten er gratis. Det er heller ingen kunst for en virksomhet eller privatperson å ta den i bruk. Quad9 har fått en IP-adresse det er enkelt å huske: 9.9.9.9.

Domenenavnetjenere finnes det mange av, men akkurat denne hevder å beskytte ved å filtrere vekk domenenavn som er brukt til dataangrep, hacking og skadevare.

Global Cyber Alliance (GCA) står bak initiativet. Det er en organisasjon etablert av justismyndigheter i London og statsadvokaten i New York med mål om å bekjempe kyberkriminalitet.

IBM og Packet Clearing House, en nonprofit-organisasjon som overvåker trafikk på internett, er teknologipartnere.

Quad9 er basert på svartelisting av ondsinnede domenenavn. Disse er hentet fra 19 ulike kilder med trussel-etterretning, blant annet IBMs X-Force.

Uten logging

Det er også en hvitliste med domener den aldri vil blokkere. Det inkluderer store leverandører som Google, Amazon Web Services og Microsofts skyplattform Azure.

– Vi er klar over at docs.google.com blir brukt som vert til phishing-angrep, men fordi dette er DNS-filtrering kan vi ikke blokkere den konkrete URL-en. Vi ønsker jo ikke å blokkere vekk Google, sier GCAs tekniske sjefsrådgiver Adnan Baykal til Ars Technica.

De har også intervjuet organisasjonens president, Phil Rettinger, som understreker at DNS-tjenesten ivaretar personvernet. Ifølge ham blir ingen DNS-spørringer loggført. Han lover også at alle øvrige data blir anonymisert.

Kommentarer (14)

Kommentarer (14)
Til toppen