FORBRUKERTEKNOLOGI

Her er HPs nye «3D-skanner»

- En verdensnyhet, sier selskapet. Men hva er bruksområdet?

15. des. 2011 - 09:38

FORNEBU (digi.no): Hva kan dette være, tenkte vi da Hewlett Packard denne uken inviterte teknologipressen for å vise fram deres nyeste påfunn.

Det ble lovet noe helt nytt. En 3D-skanner. Men hva er det?

Et produkt som skanner inn noe i tre dimensjoner kan forstås slik at du sitter igjen med koordinatene til objektet. En modell du kan behandle videre i et digitalt format.

«LaserJet Pro 200 color MFP M275» med såkalt TopShot-teknologi viste seg å være noe ganske annet.

 <i>Bilde: Per Ervland</i>
Bilde: Per Ervland

Det er en multifunksjons laserskriver med et et særeget kamera montert på toppen. Sistnevnte er egentlig en 3D-objekt-skanner, som produserer to-dimensjonale bilder.

- Det er det første all-in-one produktet som kan skanne inn tredimensjonale objekter som dette her, forklarer produktsjef Rune Vintervoll og plukker opp en liten julefigur.

Kameraarmen har en optisk linse og en høyoppløselig sensor som oppgis å kunne ta bilder av dokumenter opptil 216x297 mm, A4 eller små objekter. Dybdefokuset skal gi bedre bilder enn med ordinære skannere. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Kameraarmen har en optisk linse og en høyoppløselig sensor som oppgis å kunne ta bilder av dokumenter opptil 216x297 mm, A4 eller små objekter. Dybdefokuset skal gi bedre bilder enn med ordinære skannere. Bilde: Per Ervland

- Hensikten er å viske vekk bakgrunnen. Den tar også bort skygger og gjenskinn i objektet. Deretter blir bildene slått sammen, og det korrigeres for form og farge, fortsetter han.

Maskinen ser ut som en ordinær multifunksjons skriver, men mangler arkmater. I stedet har den en nedfellbar arm med et fastmontert 8 megapiksels kamera. Den avfotograferer objektet med en serie på seks bilder, inkludert tre bilder med ulike lysvinkler der LED-lamper lyser opp.

Den gjør altså jobben med å belyse et objekt fra flere vinkler. Tilsvarende funksjonalitet har tidligere kostet opp mot femti-seksti tusen kroner, hevder Vintervoll. TopShot-maskinen skal derimot koste under tre tusen kroner, altså ikke særlig mye mer enn multifunksjons laserskrivere i utgangspunktet.

- Med denne kan du skanne tykkere objekter, for eksempel bøker der bokryggen typisk ellers vil skape en slagskygge. Eller gamle innrammede fotografier.

Under demonstrasjonen ser vi at det fortsatt blir noe skygge. Det avhenger blant annet av hvor tykt objektet er. Ellers kan du ta ut bilder i PNG-format der bakgrunnen faktisk er visket bort.

Gjennom den innebygde programvaren, der multifunksjonsskriveren kan utvides med såkalte apper, kan bildene også automatisk lastes opp, for eksempel til eBay eller Google Docs.

Ifølge Vintervoll jobber HP med å forbedre skanneprosedyren, som foreløpig er i beta.

- Dette (skyggeeffekten) kommer til å bli bedre innen endelig versjon kommer til salg i februar neste år, sier han.

I første omgang ser HP for seg at denne teknologien er myntet på forbrukermarkedet, og de med behov for å formidle bilder av fysiske produkter, for eksempel i nettbutikker eller i nettauksjoner.

- Jeg ser store muligheter for et sånt produkt, visker digi.nos fotograf Per Ervland under demonstrasjonen.

Han modererer seg senere noe. - Konseptet er smart, men jeg skjønner ikke hvorfor dette er koblet til en printer. Det kunne med fordel vært et enkeltstående produkt. Lyssettingen kan med fordel også bli en del bedre, men det er mulig den varslede oppdateringen vil fjerne skyggene som var for fremtredende.

Ifølge Ervland, som arbeider mye med fotofikling, altså manipulering av bilder (typisk i Photoshop), kan HPs 3D-skanner likevel være godt egnet for de som selger produkter på nett, som bøker, smygger, dippedutter og hjemmelagde ting.

- Det vil gjøre presentasjonsjobben på Finn.no eller nettbutikken mye enklere. De er absolutt inne på noe her. Dessuten er fordelen dette gir ved innskanning av bøker alene verdt prisen, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.