Her er mobilen for fireåringer

Med denne bamsen er mamma eller pappa aldri mer enn ett tastetrykk unna.

Med denne bamsen er mamma eller pappa aldri mer enn ett tastetrykk unna.

I fjor slapp det britiske selskapet Communic8 en mobiltelefon rettet mot brukere under åtte år, Britiske helsemyndigheter erklærte at barn under ni år ikke burde bruke mobiltelefoner, på grunn av strålefaren, og at barn mellom ni og 14 bare må bruke mobil til korte og helt nødvendige samtaler. Det fikk selskapet til å trekke telefonen.

Nå satser et annet britisk firma, Teddyfone, målgruppen barn under fire år, med en mobiltelefon formet som en bamse.

Teddyfone har en knapp på hver labb. Disse kan brukes til å ringe forhåndsprogrammerte numre. I tillegg er det knapper for å svare og legge på. Den har også knapper nær ørene, som skal brukes til å varsle om nødssituasjoner.

Høyttaleren er plassert i bamsens snute. Ellers er det verken skjerm eller tastatur.

Bekymrede foreldre kan i tillegg abonnere på en søketjeneste som kan fortelle dem hvor mobilbamsen – og forhåpentlig også barnet – befinner seg.

Produsenten påstår at utstrålingen er ned mot en tidel av den på vanlige mobiltelefoner, nærmere bestemt 0,16 watt pr kg, mot mellom 0,4 og 0,7 watt per kg for «voksentelefoner». Likevel har forbrukergruppen Powerwatch uttrykt bekymring.

Powerwatch har tidligere sagt at barn ikke burde utsettes for stråling, uansett hvor minimal den er. Det har tidligere vært gjennomført studier som kan tyde på at et barns hode absorberer 50-70 prosent mer stråling fra mobiltelefoner enn voksne menneskers hoder gjør.

– Jeg forstår at foreldre er bekymret for stråling, men jeg vil oppfordre dem til gjøre litt research selv, og gjøre opp sin egen mening. Å være foreldre handler om å ta avgjørelser, sier Paul Liesching fra Teddyfone.

– Det er ingen bevis for at stråling fra mobiltelefoner er helseskadelig. Min fire år gamle sønn Felix har en Teddyfone og ringer meg annenhver dag med den, sier han.

Teddyfone er gratis, forutsatt at man binder seg til et spesielt abonnement i to år, som også omfatter et abonnement på KidsOK. Tjenesten er kun tilgjengelig i Storbritannia.

Til toppen